Journalist geeft geheimen prijs aan burgerreporter

Print
Journalist geeft geheimen prijs aan burgerreporter

Journalist geeft geheimen prijs aan burgerreporter

Dilsen-Stokkem - In de Hasseltse brasserie 'Augustina', deelde journaliste Caroline Vandenreyt vrijdagavond haar ervaringen en professionele kennis met een dertigtal 'burgerreporters'. In een ontspannen sfeer kregen genodigden de kans om nuttige tips en informatie te vergaren over schrijfkunst en interviewtechnieken.

'Het Belang Van Limburg' volgt de evolutie van de geschreven pers nauwgezet. Het project 'burgerjournalistiek' blijkt een schot in de roos. Volgens Eef Coolen, webredactrice en projectverantwoordelijke lezen mensen graag nieuws uit hun eigen omgeving. Burgerreporters zijn de aangewezen personen om dit soort van verslaggeving weer te geven. Als burger staan ze immers dichter bij de mensen in hun eigen regio.

In een oproep via de website kunnen mensen zich kandidaat stellen om artikels in te sturen over het nieuws uit hun gemeente. Om het geheel in goede banen te leiden, worden regelmatig workshops gegeven. De plaatselijke verslaggevers krijgen op die manier de kans om professionele mensen te horen en hun eigen geschreven artikels positief bij te sturen.

Caroline Vandenreyt

Professioneel journaliste, Caroline Vandenreyt, stond het gekomen publiek graag te woord. Bij een glaasje witte wijn vertelde ze over haar ervaringen en kennis, opgedaan tijdens haar vijftienjarige carrière. "Je moet uiteraard graag schrijven en een vlotte pen hanteren", volgens Caroline. Het was voor haar alleszins een belangrijke drijfveer om een journalistieke opleiding te starten.

Tijdens het gesprek komen een aantal onderwerpen aan bod die voor Caroline erg belangrijk zijn. Feiten correct, op een neutrale manier weergeven en respect voor de geïnterviewde blijken belangrijke pijlers voor de journaliste.

"Er bestaan géén domme vragen", geeft ze nog mee. " Als schrijver van een neutraal artikel kan je toch je identiteit behouden. Met de keuze van woorden en schrijfstijl kan je een stuk kleuren!" Met deze woorden besluit Caroline een geslaagde en interessante avond.

Dilsen-Stokkem vertegenwoordigd

Ook Dilsen-Stokkem werd vertegenwoordigd tijdens de workshop. Bij een heerlijk hapje, voorzien door de organisatie, wisselden Eliane van Oijen, Alexandra Falk en Marijke Franken van gedachten. Het was voor allen een boeiende en leerrijke ervaring. "Ik ben hier voor de eerste keer", zegt Eliane. "Uit persoonlijke overwegingen kom ik eens luisteren", voegt ze eraan toe. De drie maakten van de gelegenheid gebruik om af te spreken bij een volgende activiteit in hun gemeente. In samenwerking met Diane Wynants houdt beeldhouwster Eliane 'Open-Keramiek-Dagen', op 12, 13, 14, 19, 20, en 21 december. Als de beelden spreken zoals de flamboyante Eliane, kan de vergaarde kennis weer verwerkt worden in een kleurrijk artikel van een burgerreporter.

Info 'Open-Keramiek-Dagen':
Plaats: Kommelstraat 7, 3630 Maasmechelen
www.d.artieste.be
www.spiraal.biz

Auteur: MF

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio