Twee dagen vuil drinkwater van Genk tot in Lummen

Twee dagen vuil drinkwater van Genk tot in Lummen

Twee dagen vuil drinkwater van Genk tot in Lummen

Lummen - Vrijdag en zaterdag stroomde bij heel wat Limburgers vuil water uit de kraan. De oorzaak lag bij het afsluiten van een waterleiding. De eerste klachten kwamen uit Genk, daarna volgden Kuringen, Kermt, Spalbeek, Stevoort, Zolder en Lummen.
p>“Voor de aanleg van een fietstunnel aan het Genkse kruispunt van de Henry Fordlaan en de Westerring moest de watercollector verplaatst worden”, zegt persverantwoordelijke Kathleen De Schepper van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). “In een van de buizen had zich ijzer en mangaan opgestapeld. Omdat het water een tijdlang stilstond, is dat losgekomen en heeft het zich over het net kunnen verspreiden. Schadelijk is dat niet, en spoelen van de buizen is de enige oplossing.”

Willy Vanhove van de sector West en heel wat andere collega’s van de VMW waren vrijdag en zaterdag uren bezig met het spoelen van waterleidingen. “Nadat iemand had gebeld dat er problemen waren met het drinkwater, gingen we in de buurt spoelen. Omdat er zaterdagvoormiddag markt was op het Gemeenteplein, kon er daar pas ’s namiddags gewerkt worden. Ik liet tot 5 m³ water per uur weglopen over het lege marktplein. Vanuit Zolder belde de uitbater van een schoonheidsinstituut waar onder andere bubbelbaden werden gebruikt. Elders vertelde een man me dat hij in bad ging, en er even later nog vuiler uitstapte.”

Zaterdagochtend om 7.45 uur ontdekte een Lummense slager al dat er problemen waren met het water. “Het water was smerig, vettig, bijna lopend zand. Pas tegen 11 uur begon het weer proper te worden. Als noodoplossing gebruikten we warm water uit onze boiler.”

De Hasseltse diensten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening VMW bereiken, lukte tijdens het weekend niet. Ook in het sectoraal dienstencentrum West-Limburg, dat in Beringen is gevestigd, bleef de telefoon gewoon rinkelen. Bij de permanente wachtdienst kregen verontruste burgers eerst nog een woordje uitleg. Nadat een heleboel mensen hadden gebeld, werd een bandje afgespeeld. “Indien u belt voor troebel water in de regio Lummen, Zolder, Kuringen en Alken, willen we ons excuseren voor het ongemak. Onze diensten zijn op de hoogte.”
Er was op geen enkel moment gevaar voor de volksgezondheid.


Koen LUTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio