Remedie tegen stammentwist: moeders doden hun jongens

Print
Remedie tegen stammentwist: moeders doden hun jongens

Remedie tegen stammentwist: moeders doden hun jongens

Vrouwen in de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea zijn de stammenoorlogen en het etnische geweld zodanig beu dat ze hun mannelijke baby's van kant maakten.

Dat hebben twee vrouwen, Rona Luke en Kipiyona Belas, van rivaliserende stammen gezegd op een vredesconferentie in de stad Goroka in de Oostelijke Highlands. Door het doden van hun pasgeboren jongetjes verzwakken de vrouwen hun stam, wat de mannen uiteindelijk ertoe zal verplichten het vechten te stoppen. De gevechten tussen de twee stammen zijn al meer dan 20 jaar aan de gang, aanleiding in 1986 was een uitgesproken vervloeking door een "tovenaar".

"Alle vrouwen akkoord"

"Alle vrouwen waren het erover eens om alle pasgeboren jongetjes te doden, omdat ze het beu zijn dat de mannen telkens opnieuw wreedaardige stammentwisten uitvechten die hen niets dan geweld en ongeluk brengen", zegt Rona Luke in 'National', de landelijke krant in Papoea-Nieuw-Guinea. Gevraagd hoeveel baby's van kant werden gemaakt, konden Rona Luke en Kipiyona Belas geen precies aantal noemen.

Moeders die een 20-jarige stammenoorloog in de bergen van Papoea-Nieuw-Guinea kotsbeu zijn, hebben wel heel drastische maatregelen getroffen om een einde te maken aan de gevechten. Door hun eigen mannelijke baby's te vermoorden, hopen ze de slagkracht van hun eigen stam te verminderen, zodat de mannelijke krijgers inzien dat ze beter kunnen stoppen met de jarenlange oorlog. Voortdurende represailles van de ene stam tegen de andere veroorzaakten een jarenlang bloedbad en dat konden de vrouwen niet langer aanzien. "Alle vrouwen van de twee stammen hadden genoeg van die waanzinnige oorlog en kwamen overeen dat ze al hun jongensbaby's zouden doden", zegt Rona Luke van één van de rivaliserende stammen. "Die oorlog bracht ons zoveel miserie dat het zo niet meer verder kon. Omdat onze mannen niet meer op jacht konden gaan door de vele gevechten, dreigde de hongerdood voor onze hele stam".