"Alle terroristen in Mumbai komen uit Pakistan"

Print
"Alle terroristen in Mumbai komen uit Pakistan"

Alle terroristen in Mumbai komen uit Pakistan

Alle terroristen achter de bloedige aanslagen in het Indiase Mumbai zijn afkomstig uit Pakistan.

Dat heeft de plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken, Shakeel Ahmad, maandag tegen de BBC gezegd. De spanning tussen India en Pakistan, aartsvijanden en allebei nucleair bewapend, neemt toe. Pakistan, dat nu met de vinger gewezen wordt, dreigt er intussen meer zijn troepen uit het grensgebeid met Afghanistan terug te trekken en te posteren aan de grens met India. Het gaat om 100.000 militairen.

De Indiase buitenlandminister Shakeel Ahmad benadrukte wel dat het niet de Pakistaanse regering is die achter de aanslagen zit, maar dat "Pakistan wordt gebruikt voor anti-India activiteiten".

"Niet straffen"

Een van de aanslagplegers, die onmiddellijk na de aanslagen is gearresteerd, heeft gezegd dat alle schutters Pakistanen zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel terroristen de aanslagen hebben gepleegd. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari (foto) waarschuwt India ervoor Pakistan niet te straffen voor de terroristische aanslagen in Mumbai. Hij omschrijft de terroristen als "non-state actors" - niet staatsgebonden actoren - die beide landen opnieuw in een oorlog kunnen storten.