“Sint-Barbara leeft hier weer”

Genk - Op heel wat plaatsen in Limburg is afgelopen weekend Sint-Barbara gevierd. Ruim twintig jaar na de sluiting gebeurde dat ook in de mijn van Waterschei.
De heilige Barbara is de patroonheilige van de gevaarlijke beroepen, onder meer brandweer, maar vooral ook van de mijnwerkers.
Zelfs zestien jaar na de sluiting van de laatste Limburgse steenkoolmijn blijft Sint-Barb deel uitmaken van het leven in de mijnregio’s. Uitbundig als weleer wordt het niet meer gevierd, maar buurt- en sociale organisaties hebben altijd een feestprogramma klaar. Ook heel wat groepen van mijnwerkers organiseren jaarlijks hun Barbarabijeenkomst.

Uitzonderlijk
Voor het eerst sinds de sluiting van de mijn van Waterschei, ruim twintig jaar geleden, werd zaterdagavond een Sint-Barbarafeest in het mijngebouw zelf op touw gezet. Niet voor een select publiek, maar voor alle mijnwerkers, hun partners en sympathisanten. Geschiedkundig is die plaats misschien niet helemaal correct - de officiële Sint-Barbaravieringen vonden plaats in de Christus Koningkerk en de medaille-uitreikingen en het basisfeest in zaal De Kring - maar het kader blijft wel uitzonderlijk.

Uitbouwen
Eten en drinken tussen attributen die destijds werden gebruikt om steenkool uit de grond te halen, ook dat kan niet alle dagen.
“We hebben hiervoor een deel van het mijndepot ingericht”, zegt Xavier Huygen van het organiserende ‘Mijnverleden’.

In totaal kwamen zo’n tweehonderd koolputters opdagen op de eerste gezamenlijke Sint-Barbaraviering na de sluiting. “Het is de eerste keer dat we dit organiseren, en we merken aan het enthousiasme van de mensen die hier geweest zijn, dat deze groep gaat groeien. Je voelt dat Sint-Barbara weer leeft in de mijnstreek. We hebben geen grote campagne gevoerd om dit bekend te maken, en toch was er veel belangstelling. In overleg met het stadsbestuur van Genk gaan we dit project de komende jaren nog verder uitbouwen. Ik ben blij dat hiervoor alvast steun is toegezegd. Dat betekent dat het bestuur ook door heeft dat heel wat mensen begaan zijn met ons en hun eigen verleden, en dat we onze identiteit als mijnwerker niet zomaar te grabbel mogen gooien.”

Chris NELIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio