Angèle tapt de laatste pintjes in café Silex

Angèle tapt de laatste pintjes in café Silex

Angèle tapt de laatste pintjes in café Silex

Heers - Café Silex in de Bovelingenstraat in Rukkelingen-Loon sluit na 150 jaar de deuren. Uitbaatster Angèle Appeltans acht de tijd rijp om te stoppen. Zo verdwijnt een stuk cafétraditie in de kleine Heerse deelgemeente.
Dorpscafé Silex kent een lange geschiedenis. De grootouders van Raymond Dupas, de overleden echtgenoot van Angéle, begonnen als drankhandelaar. Zij gingen van huis tot huis bier en frisdranken leveren en startten ook het café.

“Ik sta hier al 45 jaar achter de toog. Het is mooi geweest.”

Uitbaatster Angèle Appeltans

“De zaak bestaat dus al drie generaties”, zegt eigenaar Angèle Appeltans. “Ik sta hier zelf al 45 jaar achter de toog, terwijl mijn man drank rondbracht.”
Kaarters, biljarters, wielertoeristen en duivenliefhebbers waren kind aan huis bij Angèle. Eén van de vaste klanten is Eric Dupas, voorzitter van de duivenvereniging. “Ik kwam hier van jongs af, 3 à 4 keer per week. Toen waren er in Rukkelingen zelfs nog vier cafés.”

Vanwaar die teloorgang van de dorpscafés? “Wat we hier zien, is de verandering van het leven in kleine dorpjes”, zegt Christiane Henry, opgegroeid tegenover café Silex. “Vroeger had je in elk dorp meerdere cafeetjes en een kruidenierswinkeltje. Nu zijn de mensen mobieler geworden en rijden ze sneller naar het centrum van Heers of naar de stad om iets te drinken.” Vooral de feestzaal achter het café roept bij haar mooie herinneringen op. “Daar werden trouwfeesten, kermisvieringen, carnavalsbals enzovoort gehouden, dikwijls tot in de late uurtjes.”

Voor stamgast Roger Dessart is met de sluiting van Silex ook een episode uit zijn leven afgesloten. “Ik kom hier al 30 jaar praktische iedere dag, mijn gps stopte automatisch hier voor de deur.”

“Nu moeten onze vrouwen ons niet meer uit het café komen halen, maar iets zoeken om ons het huis uit te krijgen.”

Frank MISSOTTEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio