21 leden extreemrechtse BBET moeten naar rechtbank

Print
21 leden extreemrechtse BBET moeten naar rechtbank

21 leden extreemrechtse BBET moeten naar rechtbank

Het onderzoek naar het extreemrechtse Bloed, Bodem, Eer en Trouw is afgerond. Het gerecht wil 21 verdachten laten vervolgen, zo heeft het federale parket ons bevestigd. Onder hen hoofdverdachte Thomas Boutens (26) en vier collega-militairen. Ze worden zogoed als zeker uit het leger gezet.

Op 4 september 2006 vielen speurders binnen in vijf legerkazernes (Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem) en op achttien privéadressen verspreid over Vlaanderen. Het onderzoek was al bijna twee jaar aan de gang. Eén speurder infiltreerde zelfs in de bende die opgericht werd in de legerkazerne van Leopoldsburg, waar hoofdverdachte Boutens (foto) gekazerneerd was.

Hij richtte een clubje van militairen en burgers op waar iedereen met extreemrechtse, neonazistische en negationistische ideeën welkom was. Boutens, die als tiener zijn school in Opwijk in brand stak, organiseerde paramilitaire trainingen en survivalweekends. Allemaal als voorbereiding op ’het echte werk’.

Andere hoofdverdachten zijn onder meer Marc Horemans (29) uit Mortsel en Joeri Van de Plas (29) uit Dendermonde, de rechterhand van Boutens.

Het gerecht hield BBET al een tijdje in de gaten en wist dat er plannen werden gesmeed om aanslagen te plegen om het land te destabiliseren. Doelwitten waren onder meer de Nationale Bank, Abou Jahjah en Filip Dewinter. Want, zo redeneerden ze, door Dewinter aan te pakken zou iedereen zich nog meer tegen de allochtone gemeenschap keren. In het intussen opgedoekte ledenblad van BBET werd iedereen die geen ’zuiver bloed’ heeft hard aangepakt.

Oorlogstuig

Om hun terroristische acties te financieren werd een wapenhandel opgezet. Bij verschillende invallen werden honderden wapens gevonden. Oorlogstuig, geluidsdempers maar ook bijvoorbeeld kogelwerende vesten, nachtkijkers en massa’s munitie. En een rugzak met een zelfgemaakte bom, klaar voor gebruik. Advocaten van de verdachten probeerden via de nieuwe wapenwet een groot aantal van die wapens te regulariseren. Voorlopig is dat niet gelukt maar de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling moet nog een uitspraak ten gronde doen over de wapens.

Het federale parket vraagt de doorverwijzing van 21 verdachten naar de correctionele rechtbank. Elf onder hen worden verdacht van terrorisme, racisme, negationisme. De anderen vooral voor bendevorming en inbreuken op de wapenwetgeving. Het gaat hier onder meer om een rijke zakenman uit Putte bij Mechelen, bij wie een groot wapenarsenaal werd gevonden.

Tegen de militairen in het dossier liep al een tuchtonderzoek. Minstens eentje, een kandidaat-officier, is intussen al uit het leger gezet. De anderen volgen hoogstwaarschijnlijk.

De enige vrouw in het gezelschap, militaire Tamara Van Aelst (27) uit Herentals, wordt niet vervolgd voor terrorisme, wel voor bendevorming. Zij was mede-uitbaatster van een hardrockcafé aan het station van Leopoldsburg, waar BBET vergaderde, en nam zelf ook aan die bijeenkomsten deel.

De verdediging heeft altijd volgehouden dat hun cliënten eigenlijk grote kinderen waren en dat het allemaal niets te betekenen had. Het federale parket denkt daar duidelijk anders over.

Thierry GOEMAN