Groot-Gelmen krijgt Kataraktplein

Sint-Truiden - Open Vld en CD&V willen Groot-Gelmen opnieuw een plein geven. “In Groot-Gelmen moet toch nieuwe riolering komen, dus met weinig extra middelen kunnen we het dorp opwaarderen”, zeggen Roland Duchâtelet en Veerle Heeren. “Ze hebben mijn idee gepikt”, zegt schepen Filip Moers van Lijst Burgemeester, de andere meerderheidspartij.
“Voor die riolering moet de gemeente sowieso 1 miljoen euro betalen”, legt Duchâtelet uit. “Met weinig extra kosten kunnen we het dorp echt opnieuw inrichten.”

“We willen zelfs twee pleinen: eentje boven aan de kerk en eentje beneden”, vult Veerle Heeren aan. “Dat plein beneden moet ook de gevaarlijke verkeerssituatie wegwerken. Het verkeer zal nog via daar lopen, maar we zullen het plein zo inrichten dat je er niet snel kunt rijden. We willen ook de trappen vernieuwen, zodat het plein een klein beetje de allure krijgt van Montmartre in Parijs.”

Groot-Gelmen is aan het uitgroeien tot een nieuwe toeristische trekpleister. De kapel van Helshoven - even verderop - is het nieuwe Lourdes, de toeristen zijn zich nu ook aan het verplaatsen naar Groot-Gelmen. Vorig jaar zijn er twee restaurants geopend - De Zwaan en ‘t Lelijke Eendje - en een hoeve met gastenkamers. Sinds kort is er ook een nieuwe frituur. Volgens Tineke Menten van de parochieraad vinden de toeristen ook hun weg naar de kerk. “Ze komen zelfs vanuit Nederland en Duitsland naar hier om te trouwen.”

Ook Jef Gilissen, voorzitter van de kerkfabriek, steunt de plannen. “Vroeger had je voor de kerk een plein, de Botermarkt.” Een naam hebben CD&V en Open Vld ook al: Kataraktplein.

Helshoven
“We willen de verkeersveiligheid tussen Groot-Gelmen en Helshoven ook aanpakken”, zegt Roland Duchâtelet. “Dat is de drukste wandel- en fietsweg, maar daar moeten ook auto’s over. Je kan geen 1 miljoen euro investeren om vervolgens je toeristen te laten omrijden.”

Schepen Moers - zelf van Groot-Gelmen - reageert verbaasd. “Ik ben al een tijdje het parkeerprobleem in Groot-Gelmen aan het aankaarten. Daarvoor heb ik ook een enquête gehouden in mijn dorp. Het idee om grond te kopen aan de kerk en om zo extra parking te scheppen, komt trouwens van mij. De voorstelling van hun plannen is nog maar eens het bewijs dat er een alternatieve meerderheid aan het werk is in Sint-Truiden. Waarom weten wij anders van niets?”

“Gepikt? Dat is het eerste wat ik daar van hoor”, zegt Veerle Heeren. “Moers was inderdaad bezig met de parkeerplaatsen, maar wij hebben meteen gezegd dat je zoiets in een ruimer kader moet plaatsen.”
Zondag om 11 uur is er een wandeling in Groot-Gelmen. Wie meedoet, krijgt een Duvel en mag daarna gratis hapjes eten op Anders Culinair in Château de la Motte. De mis start ook een kwartiertje vroeger zodat iedereen op tijd kan gaan wandelen.

Jozef CROUGHS
Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio