Frank Vanhecke niet langer parlementair onschendbaar

Print
Frank Vanhecke niet langer parlementair onschendbaar

Frank Vanhecke niet langer parlementair onschendbaar

Frank Vanhecke is zijn parlementaire onschendbaarheid kwijt. Dat besliste het Europees Parlement. De oud-voorzitter van Vlaams Belang kan nu vervolgd worden inzake de pamfletten die werden verspreid en zouden indruisen tegen de antiracismewet.

De vraag tot opheffing van de parlementaire onschendbaarheid komt er na een klacht tegen een lokaal blad van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas. Frank Vanhecke was als partijvoorzitter ook verantwoordelijke uitgever van het blad. In het blaadje werd de schuld voor vandalenstreken op een kerkhof in de schoenen geschoven van een groepje jonge allochtonen. Achteraf bleek dat niet te kloppen. Vanhecke zal voor de rechtbank van Dendermonde moeten verschijnen.

Geen debat

Op 3 november besliste de bevoegde commissie van het Europees parlement al om de opheffing van de onschendbaarheid van Frank Vanhecke te vragen. In een brief aan de parlementsvoorzitter had Vanhecke uitdrukkelijk om een voorafgaandelijk debat gevraagd, maar dat werd niet toegestaan.

Volgens Vanhecke heeft het parlement nu moeten stemmen zonder de argumenten van de verdediging te hebben gehoord. Het volgens het reglement voorziene debat is volgens de Vlaams Belanger "op de uitdrukkelijke vraag van de christen-democraten, de liberale en socialistische fractie afgevoerd".

Afrekening?

Vlaams Belang-voorzitter trad na de beslissing van 3 november Frank Vanhecke al bij. Hij ziet in de opheffing van de onschendbaarheid een poging om zijn partij te treffen. "Hoewel de auteur van het artikeltje bekend is, willen het parket en de minister van Justitie niet de auteur, maar wel de verantwoordelijke uitgever vervolgen, om daarmee het Vlaams Belang te treffen."