Eén op vijf Belgische kinderen leeft in armoede (+ oproep)

Print
Eén op vijf Belgische kinderen leeft in armoede (  oproep)

Eén op vijf Belgische kinderen leeft in armoede (+ oproep)

Bijna één vijfde van alle Belgische kinderen groeit op in een gezin dat financiële moeilijkheden heeft. Eén op zeven kinderen leeft zelfs in een gezin dat onder de armoedegrens zit. Dat staat te lezen in een nieuwe interuniversitaire studie over armoede.

Staatssecretaris voor de strijd tegen armoede Jean-Marc Delizée (PS) overhandigde de studie aan de Franstalige krant 'La Dernière Heure'.

"Er is meestal armoede in gezinnen waar de ouders niet werken of in gezinnen waar de ouders een job hebben die niet goed betaald is. Kinderen uit allochtone gezinnen hebben bovendien vijf keer meer kans om arm te zijn dan kinderen met Belgische ouders", vertelt Delizée.

Twee prioriteiten

Een van de vaststellingen is dat de armoede groter is in Wallonië dan in Vlaanderen. Opvallend is ook dat, uit gezinnen die in armoede leven, één kind op vijf problemen heeft op school.

"Er zijn twee prioriteiten: voor 2010 moet het armoedecijfer omlaag tot twaalf procent. Ook moet het aantal kinderen dat woont in gezinnen zonder werk tegen 2010 van twaalf naar zeven procent worden herleid", aldus de staatssecretaris.

Schoolplichtig

Delizée vindt het daarom noodzakelijk dat de leeftijd waarop kinderen schoolplichtig zijn, verlaagd wordt tot vijf jaar. Het is immers zo dat arme gezinnen hun kinderen vaak zo laat mogelijk naar school sturen.

Bent u een moeder of vader die (desnoods anoniem) wil getuigen over het opvoeden van een kind in armoede? Mail ons dan.