Saboteurs leggen betonplaten op spoor van de TGV

In Frankrijk zijn sabotagedaden op TGV-lijnen gepleegd. Zondagavond omstreeks kwart na elf reed een hogesnelheidstrein, onderweg vanuit Brussel naar Perpignan, op twee betonplaten die op het spoor waren gelegd.

ghouben

De platen die nabij Narbonne op de sporen lagen, veroorzaakten enkel materiële schade. Er waren geen gewonden. De trein kon na 70 minuten zelfs verder rijden. Er waren meer dan honderd passagiers aan boord.

Vijfde aanslag

Het nieuws werd maandagmorgen bekend gemaakt. Volgens de Franse verkeersminister Dominique Bussereau reed de TGV op dat ogenblik 150 kilometer per uur. "De treinconducteur voelde dat hij ergens tegenop reed en heeft de trein tot staan gebracht," aldus een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij SNCF.

De sabotage met de betonplaten was de vijfde in drie weken tijd. Zaterdag nog werden op vier plaatsen ijzeren haken aangetroffen in de bovenleidingen, die daar geplaatst werden met de bedoeling de treinen te beschadingen. Dit veroorzaakte vertragingen voor 160 TGV-stellen in heel Frankrijk: 20.000 reizigers waren daarvan het slachtoffer. Wie achter deze sabotage-daden zit is niet bekend.

Meer over Frankrijk