Tongeren wordt jeugdgevangenis vanaf oktober 2009

Print
Tongeren wordt jeugdgevangenis vanaf oktober 2009

Tongeren wordt jeugdgevangenis vanaf oktober 2009

Tongeren - De oude gevangenis van Tongeren zal pas in oktober 2009 zijn eerste criminele minderjarigen huisvesten, en niet einde 2008, zoals eerder door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) was aangekondigd.

Dat deelde Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) maandag mee bij de ondertekening van een protocol om meer gesloten instellingen voor criminele jongeren te bouwen. De gevangenis van Tongeren wordt verbouwd om er 36 plaatsen te creëren voor jonge veroordeelde criminelen én voor minderjarige boefjes, die door de jeugdrechter naar de volwassenenrechter werden gestuurd, maar daar nog niet veroordeeld zijn.

Vrijlaten

Die extra plaatsen zijn wel nodig, want dit jaar moest de gesloten instelling van Everberg al 190 criminele minderjarigen weigeren, bijna dubbel zoveel als in 2007. Slechts een derde was Nederlandstalig.

Het probleem is dus bekend en het verergert nog steeds: jeugdrechters moeten steeds meer criminele minderjarigen vrijlaten omdat ze geen plaats voor hen vinden in de gesloten instellingen. Vlaanderen telt momenteel 90 gesloten plaatsen voor jongens en 40 voor meisjes. Daar komen nog eens 116 open plaatsen voor jongens en 10 voor meisjes bij.

De regering wil de zaak nu aanpakken en tegen 2012 zullen er in totaal 280 cellen bijgekomen zijn voor criminele minderjarigen in heel België.

Meer informatie over het plan van de regering vindt U op de expertenpagina van GVA-journalist John De Wit.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio