Burundese soldaten komen leger van Nkunda versterken

Print
Burundese soldaten komen leger van Nkunda versterken

Burundese soldaten komen leger van Nkunda versterken

In Congo krijgt het rebellenleger van de afvallige generaal Laurent Nkunda niet alleen steun uit buurland Rwanda, maar ook van zo'n 600 gedemobiliseerde militairen uit Burundi. Dat meldt VRT op basis van betrouwbare diplomatieke bronnen.

De soldaten uit Burundi zijn ongetwijfeld een forse versterking voor het leger van Nkunda, dat op zo'n 5.000 manschappen geschat wordt. Het conflict in Congo dreigt dus te escaleren tot een regionale oorlog tussen Hutu's en Tutsi's. De Burundese regering bevestigde al gestart te zijn met een onderzoekscommissie.

Blauwhelmen

Eerder op de dag raakte bekend dat het rebellenleger van Nkunda een basis van VN-blauwhelmen had belegerd. Het incident deed zich voor in Rutshuru, in Oost-Congo. Daar braken onrusten uit nadat Nkunda en zijn rebellen het opnamen tegen het regeringsleger.

Nkunda schreef ook een brief naar de Monuc, de VN-missie in Congo. Hij stelde daarin een unilateraal staakt-het-vuren voor, maar zegt nu nog geen antwoord gekregen te hebben op zijn schrijven. Nkunda, een Tutsi, zegt met zijn acties de Tutsi's te willen beschermen tegen Hutu's.