Voerenaar op zoek naar Kuifje

Nicolas Delaunay speelt even reporter Kuifje. Deze student journalistiek is namelijk geselecteerd voor Belgodyssee, een project dat de Vlaamse en Waalse pers dichter bij elkaar moet brengen. Nicolas is tweetalig, studeert in het Frans in Luik.

“Het is een gemeenschappelijk project van Radio 2, Radio Vica Cité, de VRT en de RTBF, De Zondag en de groep Vers L’Avenir, gesteund door het Prins Filips Fonds. Uit alle kandidaturen werden 16 jongeren uit Wallonië en Vlaanderen geselecteerd. Ook mensen van Moulinsart, de maatschappij die de rechten op Kuifje beheert, maakten deel uit van de jury. Voor deze vierde editie van Belgodyssee (vorig jaar was het thema Unicef) stonden de figuur Kuifje en striptekenaar Hergé centraal.

Onze opdracht: gedurende zes dagen leven en werken, drie vindingrijke en unieke reportages (voor radio, tv en drukpers) maken in het spoor van reporter Kuifje. Samen met Véronique ben ik zes dagen in Brussel geweest, back to the roots naar de plaatsen die Hergé hebben geïnspireerd voor zijn albums. De Marollen, het observatorium van Ukkel, hotel Métropole, de tram en talrijke andere plaatsen vonden we gemakkelijk terug. We wilden telkens opnieuw een originele invalshoek vinden. We zijn bij Guy Decissy geweest, een persoonlijke vriend van Hergé en bij zijn biograaf Philippe Godin.”

Thielemans

“Wist je dat Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel, een grote Kuifjesfan is, en dat er een faculteit van ‘Tintinologie Tryphon Tournesol ‘ of ‘Kuifjeskunde Trifonius Zonnebloem’ bestaat”, vertelt Nicolas. “Uiteraard ben ik een Kuifjesfan maar ik heb zelf niet alle albums. De mensen van mijn generatie weten veel meer uit de tekenfilms. Ook bezocht ik in 1991 samen met mijn ouders de tentoonstelling ‘Tout Hergé’ in Welkenraedt. Bij de casting waren er wel een aantal vragen over Hergé en zijn albums maar onze motivatie, taalkennis en beroepskwaliteiten gaven de doorslag. Voor mezelf vond ik dit initiatief bijzonder leuk en leerrijk, een unieke ervaring en een ideaal samenwerkingsproject over de taalgrens heen. En wie weet, wordt ons werk wel bekroond. De winnaar krijgt een contract van zes maanden aangeboden bij de RTBF of Radio 2, duimen maar”, besluit Nicolas.

Nico MEENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio