Truienaar maakt schilderij voor champagnecapsule

Sint-Truiden - Een pastelschilderij van oud-politie-inspecteur Albert Geerts (68) prijkt binnenkort op een champagnecapsule van het Franse Champagnehuis Guy de Forez uit Les Riceys (Aube).

De capsule wordt vandaag voorgesteld tijdens de 3de Haspengouwse ruilbeurs.
De stuwende kracht achter de Haspengouwse ruilbeurs is Truienaar Eddy Kellens, zelf een verwoed verzamelaar en begeesterd champagneliefhebber. “Ik droomde al lang van een eigen champagnecapsule, maar dat lag niet zo voor de hand.Alles moest volgens de richtlijnen en de normen van de Franse champagneboer uitgevoerd worden. Daarbij moest uit de tekening duidelijk blijken dat het om Sint-Truiden en de Haspengouwse fruitstreek ging.”

Eddy kwam uiteindelijk terecht bij de Truiense pastelschilder en pentekenaar Albert Geerts. Hij wist perfect alle gegevens in een harmonieus geheel samen te brengen. “Het schilderij stelt de Grote Markt van Sint-Truiden voor met zijn drie Torens, en de weelderigheid van fruit uit de streek. Op het etiket staat de vermelding Haspengouw – Hesbaye. Willy Ilsbroekx zorgde voor de lay-out en afwerking. Het etiket van de champagnefles toont dezelfde tekening en de nodige verplichte vermeldingen van het champagnehuis Guy de Forez”, zegt Kellens.

De champagne zelf is een Brut Tradition, met druiven uit de Aube, met name Les Riceys. Dat karakteristiek dorpje in het uiterste zuiden van de Champagnestreek (440 kilometer van Sint-Truiden) is het enige dorp in Frankrijk dat zich mag beroepen op drie Appellations d’Origine Contrôlée; de champagne en twee niet-mousserende wijnen, de Côteaux champenois en de roséwijn Rosé des Riceys. Het is ook het grootste terroir uit de Champagne (866 ha), met een meerderheid aan Pinot Noir druiven. Dit jaar worden 250 champagneflessen met de capsule verspreid, volgend jaar nog eens 250.

Voor Eddy Kellens, die zelf meer dan 4.200 verschillende champagnecapsules en ruim 600 cava’s-, crémant- en schuimwijncapsules verzamelde, is dit uniek. Verzamelaars uit hele Benelux hebben hun flessen al gereserveerd, gezien de beperkte oplage. De dop krijgt ook onmiddellijk en hoge notering in de champagnecapsulegids van Laurent Lambert.

Jozef CROUGHS
De ruilbeurs vindt vandaag plaats in ’t Veilinghuis, Tongersteenweg in Sint-Truiden, van 10 tot 16 uur. Gratis.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio