Vrouwenauto met alarm als de banden plat staan

Autoproducent Khodro zet de Iraanse vrouw helemaal op haar plaats in een speciaal ontworpen vrouwenauto.

ghouben

In Iran heb je al vrouwentaxi's, aparte vrouwenplaatsen in bussen en metro en een verbod voor vrouwen om een moto te berijden. Een verbod op autorijden voor vrouwen is er niet, dan maar een vrouwenauto.

De vrouwenauto komt in zachte, mooie kleuren - ondermeer knalrood wordt daartoe gerekend - op de markt. Hij heeft wat extra decoratie aan en rond het dashboard, een alarm dat afgaat als de banden plat lopen, een automatische versnellingsbak, parkeersensoren uiteraard, een vrouwvriendelijke krik en een vrouwvriendelijke gps.

Khodro is Irans grootste autobouwer, het bedrijf is gedeeltelijk in staatshanden. De vrouwvriendelijke Samand (foto), zo heet het model waar de ladyversie van komt, moet in juni op de Iraanse vrouwendag op de markt gelanceerd worden. In Iran nemen steeds meer vrouwen plaats achter het stuur.

Mekka-auto

De Iraanse islamitische overheid voert een politiek van scheiding der seksen. Zo is vorig jaar een voorstel goedgekeurd voor een vrouwenfiets. Die moet de benen en het bovenlichaam van de fietster aan het oog van mannen onttrekken. Vrouwen worden afgeraden om te fietsen, motorijden is voor hen in Iran helemaal verboden. Iran gaat in de grote steden een vrouwentaxi lanceren, exclusief voor vrouwen en met vrouwelijke chauffeurs.

Khodro is met de vrouwenauto niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf lanceerde vorig jaar het idee voor een "islamitische auto", met een gps-systeem speciaal ontworpen om de weg naar Mekka te tonen.

Meer over Iran