Karel De Gucht pleit bij VN voor internationale samenwerking

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) wil meer internationale samenwerking om samen de "enorme uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt" het hoofd te bieden. De Gucht hield zijn pleidooi voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

pirombouts

"Enkel door een nauwe samenwerking en een versterkt multilateralisme dat we antwoorden kunnen vinden op de financiële crisis, de voedselcrisis, de klimaatopwarming en het terrorisme", aldus De Gucht. De minister hoopt dat de wereldleiders lessen trekken uit de financiële crisis.

Betere regelgeving

"Als men er in slaagt om de financiële markten te stabiliseren in de komende dagen door voluntaristische maatregelen, zal dat niet alleen de grote banken en hun werknemers ten goede komen, maar ook de ondernemers, consumenten en de burgers over de hele wereld, en ook de minst ontwikkelde landen", stelde De Gucht.

"Deze crisis overschrijdt de capaciteiten van één enkel land, hoe machtig het ook is", zo verwees De Gucht naar de Verenigde Staten. Tuchtnormen zijn volgens hem de oplossing om tot een betere regelgeving voor de financiële markten te komen. "Die kunnen er alleen komen door een nauwe samenwerking tussen de wereldeconomieën", aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer