CD&V verliest bijna helft van haar kiezers

Vier op de tien kiezers die vorig jaar voor het kartel CD&V/N-VA hebben gestemd en dat deden met een uitgesproken voorkeur voor CD&V, zouden hun stemgedrag wijzigen mochten er vandaag verkiezingen zijn. Liefst 10,4 procent van hen zou voor de N-VA van Bart De Wever stemmen. LDD van Jean- Marie Dedecker zou een even groot percentage wegkapen.

mgeysmans

N-VA en LDD gaan met het grootste deel van het CD&V-verlies aan de haal. Open Vld, Vlaams Belang, sp.a-Vl.Pro en Groen! verdelen onderling de resterende 20%. Het onderzoek geeft niet aan hoeveel nieuwe kiezers CD&V er zou bijkrijgen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om mensen die in 2007 niet voor het kartel hebben gestemd, precies omdat ze tegen een kartelformule waren, maar die bij de volgende stembusslag toch voor de Vlaamse christendemocraten zouden kiezen. De peiling doet evenmin een uitspraak over de uitstroom bij de N-VA.

Onafhankelijkheid

Over het onafhankelijke Vlaanderen blijven de meningen verdeeld. Als Vlaams-minister-president Kris Peeters gen akkoord bereikt met de Franstaligen meent ruim 44% dat Vlaanderen onafhankelijk moet worden. Maar 46% is het daar niet mee eens. Dit resultaat bevestigt de enquête die Gazet van Antwerpen in juli liet uitvoeren. Toen sprak 37% zich uit voor onafhankelijkheid en was nog 52% tegen in de veronderstelling dat het niet tot een akkoord zou komen tussen Vlamingen en Franstaligen. Overigens zijn bijna vier op de tien Vlamingen van mening dat Vlaanderen hoe dan ook onafhankelijk moet worden zonder dialoog en akkoord over de staatshervorming.

Vertrouwen

Een meerderheid van ondervraagden heeft duidelijk weinig tot helemaal geen vertrouwen in de bereidheid van de Franstalige partijen om toegevingen te doen, die kunnen leiden tot een staatshervorming. De CD&V-top is kennelijk van het tegendeel overtuigd nu de Franstaligen “bijkomende garanties” hebben gedaan voor de communautaire dialoog. Volgens dit onderzoek denken slechts één op de drie Vlamingen dat de Franstaligen water bij de wijn willen doen.

Lees het volledige artikel in uw krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer