Dedecker wil opheffing onschendbaarheid Dewael

Jean-Marie Dedecker eiste vrijdag de opheffing van de onschendbaarheid van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alleen zo kan volgens Dedecker het gerecht grondig onderzoeken of Dewael al dan niet betrokken was bij de onwettige promotie van zijn kabinetsmedewerkster Christa Debeck. Volgens Dedecker moet dat bij voorkeur door een parlementaire onderzoekscommissie onderzocht worden.

mgeysmans

Dedecker zegde dat tijdens het Kamerdebat over de onwettige benoeming van Christa Debeck. Zij werd door Dewael benoemd op een duurbetaald en speciaal voor haar geschapen postje. Bovendien werden haar examenresultaten vervalst. Dewael zegt dat hij van niets wist en door zijn kabinet is misleid.

Vrijdag eisten àlle Vlaamse oppositiepartijen – ook sp.a en N-VA - eisten het ontslag van Dewael. Alleen het VB deed dat niet. , “Hoe meer U zich vastklampt aan Uw postje, hoe meer kiezers U de rug zullen toekeren. Zo’n minister als U: dàt heeft het VB graag”, zegde Filip De Man (VB).

Meyrem Almaci (Groen!) vroeg zich af of het parlement niet alle benoemingen van het kabinet-Dewael moet doorlichten. “Uw kabinet licht U foutief voor en U leest de teksten van de benoemingsbesluiten niet: misschien zijn nog meerdere benoemingen onterecht. Moeten we die niet allemaal eens bekijken”, zo zegde ze.

Dewael neemt geen ontslag omdat “politieke verantwoordelijkheid inhoudt dat je optreedt wanneer je fouten hebt vastgesteld en dat is nu net wat ik doe”.

Wat precies in de rapporten van het Comité P, die aanleiding gaven tot dit debat staat, vindt U op de expertensite van John De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer