77 betaalbare huizen en flats voor jonge gezinnen

Vanaf vandaag zaterdag staan in de Hasseltse woonwijk De Tesch 77 nog te bouwen woongelegenheden te koop aan een vaste en vooral betaalbare plafondprijs. De stad wil met dit project jonge gezinnen de kans bieden een eigen woning te kopen.

“Hiermee gaan we als stadsbestuur nog een stapje verder in onze strijd om betaalbare woningen in de stad aan te bieden”, zegt burgemeester Herman Reynders. “Wij hadden als stadsbestuur hier de gronden ter beschikking en die hebben we aan bijzonder lage prijzen aan de projectontwikkelaars verkocht. Wel eisten we van hen de garantie dat zij niet boven een bepaalde prijs zouden verkopen.”

Woonkwaliteit

“We hebben de gronden voor één vierde van de normale marktwaarde kunnen kopen van de stad”, geeft Rob Dethier van Bouwbedrijf Dethier aan. “Daardoor slagen we er in om hier 77 woongelegenheden te plaatsen zonder enige toegift te moeten doen op de kwaliteit van de woning.”

“Integendeel”, menen ook Michel Demot en Jacky Scherens van Democo. “De architect heeft dan wel de opdracht om sober te werken, de woonkwaliteit moet gegarandeerd zijn. Zo zal elke woning ondergronds één garage bevatten en is er ofwel een tuin of een terras op de verdiepingen. De gemiddelde kostprijs voor een kant-en-klare woonst is 150.000 euro, waarbij vertrokken wordt van 109.000 euro voor een éénpersoonsflat tot zowat 200.000 euro voor een woning met drie slaapkamers. Voor de gemiddelde prijs van 150.000 euro krijgen de mensen een bewoonbare oppervlakte van 90 vierkante meter met daarin 2 slaapkamers, keuken, living, badkamer en toilet. Voeg daarbij de ondergrondse garage en de tuin of het terras en meteen is duidelijk dat deze prijzen, op nauwelijks 10 minuten te voet van de Grote Markt, bijzonder scherp zijn.”

Voorwaarden

“Wie straks op De Tesch wil wonen, moet wel minstens vijf jaar in België wonen en mag geen andere eigendommen hebben”, vertelt burgemeester Reynders. “Bovendien vragen we ook naar de gezinsinkomsten en de samenstelling van de familie. Zo kunnen we daadwerkelijk controleren of deze mensen hier absoluut voor in aanmerking komen. Pas als het stadsbestuur, dat daarvoor een kleine maand nodig heeft nadat alle documenten bezorgd zijn, groen licht geeft, kan de projectontwikkelaar de verkoop afronden. We verwachten wel enorme belangstelling voor dit project. Nog voor er enige ruchtbaarheid aan gegeven is, staan al 20 kandidaat-kopers op een lijstje.”

Dirk JABOBS

Dit weekend kunnen kandidaat-kopers twee dagen terecht op De Tesch,

telkens tussen 10 en 17 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer