Het rijke sportverleden van de Mijnstreek

Erfgoed klinkt academisch en veraf. Maar in het oude stadion van ‘Beeringen FC’ is erfgoed ineens voetbal en wielrennen.

Ja zelfs duivensport, supporters-, harmonie- en koorleven. En vaak met volle steun van de mijn. Tot wedstrijden voor de mooiste tuin toe. Want dat hield de mensen bezig en de cité proper.

Vesparally

“Victorie is meer dan een tentoonstelling”, zegt Katrien Schaerlaekens van de Erfgoedcel. “Er is een boekuitgave met vijf thematische cahiers; er komen zes vertelavonden, een in elke mijngemeente; er is die veteranenvoetbalmatch hier zondag en binnen twee weken is er nog een Vesparally. Die waren in de jaren zestig heel populair.”

Zwart van ‘t volk

Oké, maar Victorie is toch vooral die multimediale tentoonstelling, gelardeerd met zeer uiteenlopende wedstrijdobjecten. Met eigen ogen gezien tussen kantine en catacomben: een knalgele Formule V-oefenwagen uit de jaren stillekes van Terlaemen, een Arsenal-das van Winterslagspeler Mathy Billen, Roger Swerts die lamenteert over zijn vijfde plaats op een WK, dé wedstrijdbal Waterschei - Paris Saint-Germain (gesigneerd door alle Thor-spelers, alstublieft), feel good-videobeelden van feestende Patro-supporters, dé klassieke constateur (dat ding waarmee duivenmelkers hun duif klokten), schutterszilver uit Niel-bij-As, een pronkvaas als trofeestuk van het Land-juweel (een toneelwedstrijd), een aandoenlijke supportersvlag van Helzold zaliger, veel artikels (uit een zéér Limburgse krant) en nog meer foto’s met vooral veel volk erop.

Niet voor niets heet een van de acht uitgewerkte thema’s hier ‘Zwart van ‘t volk’. Dit is overduidelijk erfgoed dat lééfde. Nostalgici weten waarheen.

Jan BEX

Meer info: www.mijnerfgoed.be, 089/811.411.

Tot 7 december, elke dag, behalve maandag, te bezoeken.

Ticket: van 2 tot 4 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer