Teuvenaren bouwen drie jaar lang aan hun eigen dorpshuis

Het kerkdorp Teuven mag zich dit jaar een van de ‘dorpen met toekomst’ noemen. Uit 93 ingeschreven acties nomineerden de provinciale jury’s de Limburgse dorpen Hees en Teuven.

Met de 2.500 euro steun willen de Teuvenaren nu het dorpshuis afwerken dat ze de afgelopen drie jaar zelf bouwden.

Voerdorp Teuven telt amper vijfhonderd inwoners, maar die kunnen wel de handen uit de mouwen steken. Veertig dorpsbewoners uit twaalf verenigingen hebben de afgelopen drie jaar al hun vrije tijd gestoken in de bouw van een nieuw dorpshuis. De vorige parochiezaal was sterk verouderd en grote feesten mochten er niet meer georganiseerd worden.

“In maart 2005 konden we echt van start gaan, nadat we al sinds 2001 de bouw voorbereid hadden”, vertelt motor van het gebeuren Arie Alleleyn. “Burgemeester Broers en pastoor-deken Jef Lemmens zorgden samen met hun collega’s voor de nodige contacten. Van het ministerie van Cultuur konden we rekenen op 176.000 euro. De Teuvense verenigingen hebben zelf zo’n 120.000 euro bijgedragen. Via deze subsidies en de opbrengst van de parochiefeesten konden we een groot deel van de materialen aankopen. Voor de afwerking van het gebouw werd via een omhaling in onze gemeenschap nog zo’n 10.000 euro ingezameld.”

Noodzaak

“Iedereen hielp mee volgens zijn eigen kunnen”, gaat Arie voort. “De dames waren elke keer op post om te zorgen voor koffie, taart of gebak. Alleen de vensters en de verwarming hebben we laten plaatsen. We kozen voor het systeem van een warmtepomp en moesten daarvoor een buizennet van twee kilometer aanleggen.”

Volgens Arie was het nieuwe dorpshuis een noodzaak. “Vooral de jeugd had nood aan ruimte voor vergaderingen, activiteiten en ontspanning. De oude zaal hebben we teruggeschonken aan het kerkbestuur. Intussen heeft de gemeente Voeren een speeltuintje met zandbak geïnstalleerd op de terreinen die wij ter beschikking hebben gesteld.”

Ontmoeting

De afwerking van het dorpshuis moet op 5 oktober klaar zijn, want dan vindt in Teuven een groot feest plaats. “Ons doel is om mensen bij elkaar te brengen en alle inwoners van groot Voeren zijn hier dan ook welkom. Wij proberen hier een brok gezelligheid te bieden in elk seizoen. Daarom ook dat we onze kandidatuur hebben ingediend voor ‘Dorp met Toekomst’. We duimen met z’n allen dat we dit jaar hét Belgische dorp met toekomst worden. Met de prijs van 10.000 euro zouden we de benedenverdieping van het nieuwe dorpshuis willen afwerken. Hier komen nog vergaderruimtes, een keuken en ook een jeugdruimte voor het winterseizoen.”

Nico MEENS

Openingsfeest, 5 oktober, 14 uur opening met receptie, ‘s avonds dansavond

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer