“Expertisecentrum autisme nodig”

“Er is grote nood aan officiële erkenning en subsidiëring voor de vakantie- en jongerenopvang.” Dat zegt de Limburgse Stichting Autisme, die 25 jaar bestaat.

“Autisme was 25 jaar geleden één groot vraagteken”, zegt Marleen Bloemen, huidig voorzitster van de vereniging, en zelf moeder van twee kinderen met autisme. “Een groep van gemotiveerde ouders wilde iets aan dat gebrek aan ondersteuning doen. Zo werden studiedagen en congressen over autisme georganiseerd, en door de jaren heen stampte de vereniging ook allerlei projecten uit de grond. Zoals de thuisbegeleidingsdienst die ouders thuis leert om op de juiste wijze om te gaan met hun autistische kinderen. Al moet het gezegd: we worden daar nu geconfronteerd met een lange wachtlijst van meer dan 150 gezinnen.”

Spetters

Ietsje bekender bij het grote publiek is de LSA-opvang tijdens vakanties. Kinderen met autisme worden al 20 jaar opgevangen in Zutendaal, en sinds enkele jaren ook in Peer en Nieuwerkerken. “In 2008 maakten meer dan 160 gezinnen gebruik van de vakantieopvang”, rekent Marleen na. “Waarom aparte opvang, vragen mensen wel eens. Wel, het is nu eenmaal zo dat kinderen met autisme intensieve begeleiding nodig hebben bij het spelen. Een gewone speelpleinwerking is ook veel te druk voor hen, daar zijn te veel prikkels. Nu is dat allemaal wel heel intensief, want voor ieder kind is er een begeleider. Allemaal vrijwilligers overigens.”

Sinds 2005 zijn er ook ‘De Spetters’ die tweewekelijks activiteiten organiseren voor Limburgse jongeren met autisme vanaf 14 jaar.

Alarmbel

Maar intussen trekt LSA wel aan de alarmbel. “We willen de continuïteit en kwaliteit op lange termijn verzekeren. Onze vakantieopvang organiseren we nu al 20 jaar met vrijwilligers, en ieder jaar is het weer krasselen om de broodnodige financiën bij mekaar te krijgen. Er is dus grote nood aan officiële erkenning en subsidiëring. Enkel zo kan de bestaanszekerheid gewaarborgd worden. Bovendien zouden we met de Oudervereniging LSA graag alle krachten op het vlak van autisme bundelen, vooral naar ouders toe. Iedere provincie heeft haar eigen expertisecentrum autisme, behalve Limburg. Toch gaat het op 800.000 Limburgers om ongeveer 4.600 mensen met een autismespectrumstoornis.”

Jan-Roel DRIESSEN

Woensdag om 19 uur viert de Limburgse Stichting Autisme de 25ste verjaardag in zaal Avdaq in Zutendaal. Vrijwilligers, sponsors en medewerkers die ooit hebben meegewerkt zijn welkom. Inschrijven op 089/49.22.56 of kristien.polmans@drie-eiken.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer