Hasselaar in Kentucky niet vervolgd

Het parket van Hasselt heeft het onderzoek afgerond naar de Hasselaar die afgelopen zomer vastzat in Kentucky op verdenking van zedenfeiten. “De zaak is geseponeerd wegens onvoldoende bewijzen”, zegt persmagistraat Erwin Steyls. “De jongeman wordt niet vervolgd.”

mgeysmans

De pc van de ondertussen 19-jarige Limburger werd begin oktober 2007 in beslag genomen door het gerecht, nadat hij was teruggekeerd uit de VS. De onderzoekers troffen geen bezwarend materiaal aan op de computer. De jongen was in juli vorig jaar naar het plaatsje Harlan gereisd om er zijn 16-jarige internetvriendin te bezoeken. In werkelijkheid was het meisje maar 13 jaar.

Blootbeelden

Omdat haar familie niets wist van het bezoek, verwittigde ze de plaatselijke sherrif. Die vond naaktfoto’s van het meisje in de mailbox van de Hasselaar en pakte hem op. Begin oktober besliste een Amerikaanse jury om de jongeman, die al die tijd in de cel had gezeten voor pedofilie, niet te vervolgen. Dat z’n vriendinnetje en haar moeder in zijn voordeel hadden gepleit in de rechtbank, kwam zijn zaak ten goede. Maar omdat het bezit van blootbeelden van een 13-jarige in ons land evengoed strafbaar is, kreeg de zaak ook op Belgische bodem nog een staartje.

Vertraging

Waarom duurde het zo lang vooraleer het onderzoek kon afgerond worden? “Er is maar één persoon die in Hasselt voor de computer crime unit de pc’s kan onderzoeken. Die moet dus alle pc’s bekijken die in dossiers worden genoemd, en daardoor heeft de zaak mogelijk veel tijd in beslag genomen”, aldus persmagistraat Steyls.

Opgelucht

De Hasselaar en zijn familie zijn opgelucht dat er nu definitief een einde is gekomen aan het verhaal. “Ze hopen dat ze nu eindelijk de zaak achter zich kunnen laten”, zegt hun advocaat Gerald Corthouts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer