Hasselaar zit 5 dagen vast in Himalaya

Twaalf Vlaamse toeristen zijn veilig geëvacueerd uit het Indiase bergdorp Kaza, bij de noordgrens met Pakistan. Onder hen Erik Vandeloo (53) uit Hasselt. Organisator Joker zegt de trektocht volgend jaar vroeger te laten doorgaan.

mgeysmans

De groep was al twee weken bezig aan een avontuurlijke tocht door de Himalaya, tot ze afgelopen zondag op 5.000 meter hoogte verrast werd door hevige sneeuwval, uitzonderlijk vroeg voor de tijd van het jaar. “We zijn dan enkele honderden meters afgedaald, waar taxi’s ons oppikken”, vertelt Erik Vandeloo vanuit New Delhi. Tijdens de tocht kreeg de groep al te maken met landverschuivingen.

Evacuatie

In het bergdorp Kaza werd de groep ondergebracht in een hotel, waar twee dagen geschuild werd voor de hevige sneeuwbuien. Het verse voedsel raakte op, sommige reizigers kregen last van diarree of misselijkheid. De evacuatie kwam traag op gang omdat het berggebied niet toegankelijk is voor privé-helikopters en het Indiase leger zich aanvankelijk weigerachtig opstelde. Na diplomatiek overleg door het Belgisch consulaat werden toch legerhelikopters ingezet. Een groep van vier, waaronder Erik Vandeloo, geraakte na twee pogingen weg met een klein vliegtuig. “Stresserend” noemt hij de vlucht over de besneeuwde Himalaya. “Bij het aanzicht van de besneeuwde bergpassen en sneeuwblokken, kreeg ik wel schrik.”

Lees het volledige artikel in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer