De Queeste (her)opent ‘Poort van Langerlo’

Dat een haven ook voor wat anders kan dienen dan louter laden en lossen van schepen is zaterdagavond aangetoond door theaterhuis De Queeste. En wel met de opvoering van ‘Poort Langerlo’ in een loods in de haven van Genk.

De zevenhonderd meter lange wandeltocht naar de loods, waarin de opvoering plaatsvindt, is al een stukje theater op zich. Torenhoge gestapelde containers en de gigantische machines, die ermee spelen alsof het matchboxjes zijn, zijn onder de zware halogeenverlichting nog indrukwekkender dan overdag.

De verlichting aan de andere kant van het kanaal van de elektrische centrale van Langerlo doet bij valavond en in het donker er nog een schepje bovenop. Maar het grote werk gebeurt in de loods waar twee acteurs (Kaspar Schellingerhout en Justus van Dillen) het Langerlo van weleer even tot leven brengen.

Ze doen dat met volle overtuiging, als de jonge gasten Jef en Jos die er opgroeiden, de oorlog meemaakten en er het verlies van de andere broer Jules trachten te verwerken. Maar nog meer als twee bejaarde broers die elkaar na 27 jaar nog eens weerzien. Het werk is bij momenten hilarisch, aangrijpend, maar ook een beetje stuntelig. Kan ook niet anders: de twee jonge acteurs moeten in het pikkedonker van de ene rol overstappen naar de andere, in een loods tjokvol kisten, banden, sanseveria’s en Jefs twee opgezette katten.

‘Poort Langerlo’ is alleszins een aanrader, maar eentje waarbij de toeschouwer rekening moet houden met enkele vooropgestelde regels: roken op de terreinen is verboden, een fluovestje aangeboden door De Queeste verplicht, een toiletbezoekje thuis aangeraden wegens geen ‘kleinste kamertje’ in de omtrek.

CN

‘Poort Langerlo’, elke dag t.e.m. zondag 28/09. Vertrek aan de Waterclubcentrale, 20 uur. Tickets kosten 6 euro.

Meer info op www.dequeeste.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio