Bruno Tobback: "Blij dat ik het kan navertellen"

Print
Bruno Tobback: "Blij dat ik het kan navertellen"

Bruno Tobback: Blij dat ik het kan navertellen

Parlementslid Bruno Tobback (39, sp.a) is donderdag in Oostenrijk, in de omgeving van Zams, zwaargewond geraakt tijdens het bergbeklimmen. Hij was samen met zijn vriendin Vicky Willems (28) aan het klimmen toen hij naar beneden stortte. Gelukkig waren de twee met touwen aan mekaar vastgemaakt en kon zij zijn val stuiten. ”Ik ben al blij dat ik het kan navertellen”, zei Tobback vrijdagavond vanop zijn ziekbed.

Bruno Tobback lag vrijdag nog op de afdeling intensieve verzorging van het universitair ziekenhuis van Innsbruck. Daar was hij naartoe gevlogen nadat hij een eerste verzorging had gekregen in het ziekenhuis van Zams.

Afgelopen woensdag was hij met Vicky Willems gaan klimmen in Wettestein in het Miemingergebergte. Ze wilden langs de oostkant de top van de Schoass beklimmen. ”We zijn sinds maandag in Oostenrijk en we hadden nog niet veel kunnen klimmen omdat het weer te slecht was”, vertelt Tobback.

Stuk rots afgebroken

Donderdag klaarde het op en konden ze de bergen in, maar dat had bijna een noodlottige afloop. ”Ik weet niet meer precies hoe het gegaan is”, zegt Tobback. ”Ik klom een stuk en mijn vriendin beveiligde mij. Ofwel ben ik ineens uitgeschoven, ofwel is een stuk rots afgebroken.”

Het Leuvense parlementslid was net op dat ogenblik een nieuwe haak in de rotsen aan het aanbrengen. Hij stortte zeven meter naar beneden, waarna zijn vriendin hem kon stoppen in zijn val. ”Ik kwam klaarblijkelijk slecht terecht, ik ben op een uitstekend stuk rots gebotst. Ik heb verwondingen aan mijn hoofd, mijn voet is gebroken, net als mijn pols en een aantal ruggenwervels”, somt hij op. Maar op geen enkel moment verloor hij het bewustzijn.

Niet geopereerd

Tobback kan er intussen alweer wat mee lachen. ”Omdat ik het nog kan navertellen. Het gaat dus betrekkelijk goed met mij. Normaal zouden we zaterdag (vandaag, red.) naar huis gaan. Dat is nu niet het geval, het wordt zeker iets voor na het weekend. Voorlopig ben ik nog niet geopereerd en de kans is groot dat dit niet nodig zal zijn. Of ik in België naar het ziekenhuis zal worden overgebracht, weet ik ook niet.”