"Beetje gekke" Lanakenaar neemt deel aan BK orgeldraaien

“Toen mij als kind gevraagd werd, wat ik later wilde worden, antwoordde ik: orgelman!” Stefan Christoffels (39) uit Lanaken heeft zijn kinderdroom waargemaakt. Hij is de trotse bezitter van de Oude Oranjestad, een imposant Mortierorgel dat op verzoek het Limburgs Volkslied of K3 ten gehore brengt. Dit weekend vertegenwoordigt Christoffels Limburg op het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in Harelbeke.

Christoffels hoeft niet zelf aan de lier te draaien, een motortje verlicht het labeur. “Dit orgel weegt zo’n 1.700 kilogram, als je dit moet vooruitduwen en zelf een heel boek lang aan de lier draaien, is je adem op.” Boeken zijn de geponste papieren die het orgel afspeelt. Christoffels bestelt ze “aan 10 euro per meter, en er zijn boeken van 25 meter”, bij een componist in Nederland. Frans Bauer, Limburg Allein, K3, het zit allemaal in het repertoire.

Lang zal hij leven

Puffend en bonkend trekt het orgel, met de welluidende naam De Oude Oranjestad, op gang. Het begrip ‘wall of sound’ krijgt een nieuwe dimensie wanneer het Limburgs volkslied uit 250 pijpen schalt. Zelfs het slagwerk is in dit grote orgel ingebouwd.

De fascinatie van Christoffels, wiens huis wel en museum van rond de eeuwwisseling lijkt, werd gewekt door de pianola (mechanische piano) van zijn grootvader. Zijn eerste orgeltje kocht hij op de vlooienmarkt in Tongeren. Naar dit pronkstuk, “het is een auto waard”, heeft hij jaren gespeurd. Via een restaurateur vond hij het in Amsterdam, waar het werd gebruikt om toeristen tot een aalmoes te verleiden. “Nederland is een echt orgelland, daar wordt nog gemanst, de straat doen met het orgel.“ In Limburg is het orgel, traditioneel aanwezig op kermissen en markten, uit het straatbeeld verdwenen. Wel zijn er in België nog twee grote orgelbouwers actief.Zijn orgel haalt hij enkel van stal bij speciale gelegenheden, of om een jarige op een originele manier uit bed te zetten. “Om zeven uur ‘s morgens onder het raam ‘Lang zal hij leven spelen’, daar gaan de ramen en deuren van de hele buurt voor open”, grinnikt hij.

Lees het volledige artikel in de krant.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio