Brouwerij Sint-Rochus zondag nog eens open

De oude brouwerij Sint-Rochus zet zondag, ter gelegenheid van de Openmonumentendag, nog eens de deuren open. Een tentoonstelling doet de eens zo florissante brouwerij herleven.

Naast de oude en originele mouttoren die toebehoort aan de gemeente, bevindt zich in een deel van de gebouwen nog een kunstdrukkerij en het dienstencentrum AKSI. Zondag gaan de deuren open van 10 tot 18 uur. “Doorlopend is er een fototentoonstelling over hoe de brouwerij er vroeger uitzag”,vertelt heemkundige Jo Billen. “In 1891 begon Arthur Hayen aan de bouw van een, voor die tijd, enorm moderne brouwerij, die de naam Sint-Rochus kreeg. Het bierbrouwen begon een jaar later. Toen de brouwerij in de twintiger jaren op volle toeren draaide, werkten er een veertigtal mensen. Bij de opkomst van de lage-gistingsbieren werd in 1936 het brouwen stopgezet.” Zondag geeft Jo Billen rondleidingen in de gebouwen en vertelt over de geschiedenis en de kunst van het brouwen met alle nodige sappige verhalen erbij.

Naast de Open Monumentendag organiseert het dienstencentrum AKSI een OMD-Junior, of de kleine Openmonumentendag, die bedoeld is voor kinderen. Gezinnen kunnen er zondag Ulbeek leren kennen in het spoor van de bokkenrijders. In een historisch kader, op het beschermde dorpsplein van Ulbeek, worden oude verhalen verteld en wordt gezocht naar de waarheid over de bokkenrijders. Info: 012/67.07.10 of cultuur@wellen.be.PaPa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer