Kermis verhuist voor sneltram

De stad gaat deze septemberkermis nauwkeurig alle kermisattracties opmeten, omdat de toekomstige sneltram vanaf 2012 twaalf meter van hun standplaatsen op de Koning Boudewijnlaan inpalmt. Met die berekeningen gaat de stad een oplossing zoeken.

De aanleg voor de Spartacus-sneltram baart de foorkramers duidelijk zorgen, dat bleek vrijdag op de voorstelling van de septemberfoor die elk jaar zowat 300.000 bezoekers in één week tijd naar Hasselt lokt.

Tot de werken voor de sneltram aanvatten, blijft de septemberfoor alvast op haar vertrouwde plek draaien en zwieren. “Maar we maken nu inderdaad van de komende kermis gebruik om de foor grondig te inventariseren”, zegt schepen van mobiliteit Rob Beenders. “Vanaf vandaag, zaterdag, worden de jaarlijkse omleidingen van kracht zodat de kermismensen hun plaats kunnen opbouwen. Die routes kent inmiddels iedereen maar natuurlijk kunnen we die niet langer aanhouden als de sneltram in uitvoering gaat. De Lijn heeft over de hele lengte van de Koning Boudewijnlaan een strook van 12 meter nodig.”

Het uittekenen van de nieuwe plaatsen begint met een “blanco blad”.

Blanco blad

“We gaan langs alle kramen lopen en vragen wie zeker op de Hasseltse foor wil blijven staan. Die kramen gaan we dan nauwgezet opmeten en op schaal uittekenen.”

“Met alle onze papieren ‘kraampjes’ gaan we één grote maquette bouwen en bekijken of we ze, op de drie delen van het Kolonel Dusartplein, het plein voor en achter de muur en het huidige marktplein, kwijtraken. Het enige probleem is dan de wekelijkse markt, waarvoor we dan weer een andere oplossing moeten zoeken.”

Verspreid

“Wat vaststaat, is dat we zeker samen willen blijven en niet verpreid over de stad worden”, geeft Eugeen Vanlingen, voorzitter van één van de foorreizigersbonden aan. “Hasselt is een prachtige kermis en dat willen we zo houden.”

Dirk JACOBS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer