Hechtelaar François teelt maïsplant met vijftien kolven

In de moestuin van de 60-jarige François Bellinkx is een maïsplant uit de grond gerezen die vijftien kolven draagt. Volgens het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw is het al ongewoon wanneer een plant twee gezonde kolven heeft.

François plantte dit jaar voor het eerst, bij wijze van experiment, een rij maïsplanten in zijn moestuin achter zijn woning in de Reststraat. Eén daarvan maakt een heel bijzondere bloei door. “Hier op de hoek: een maïsplant met vijftien volwaardige maïskolven”, toont hij. “Meestal dragen dergelijke planten één kolf of hoogstens drie.”

Luc Martens van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw uit Bocholt heeft in zijn loopbaan al wel vaker afwijkende landbouwartikelen gezien. “Maar dit zag ik nooit eerder”, zegt hij terwijl hij de foto bekijkt. “Op de foto zie ik al vlot een zestal gezonde kolven. Dat is al een unicum, laat staan vijftien. Soms zie je twee kolven, maar dan is er eentje vaak al minder volgroeid. Deze plant staat op de hoek en heeft veel zon kunnen vangen, maar dat is geen verklaring. Bizar.” Een mogelijk advies van Martens? “Misschien is het toch de moeite om de plant te bewaren. Die meneer zou de plant kunnen drogen”, luidt het.

“Een mogelijke verklaring is dat dit stuk grond altijd bij mijn moestuin hoorde, en dus zeer rijk aan humus is”, denkt François Bellinkx. “Het is ook geen siermaïs ofzo. Ik heb gewoon de korrels geplant van een kolf die ik heb opgeraapt langs een veld, dus het is zeker geen exotische soort. Anders zouden de andere planten ook abnormaal geweest zijn.” En waarvoor moet de bijzondere maïs dienen? “Gewoon om mijn kippen en parkieten te voeren.”

GVB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer