Derde stroompanne in enkele weken tijd op industrieterrein

Een drie uur durende elektriciteitspanne heeft gisterennamiddag een deel van de bedrijven op industriegebied De Waerde in Zonhoven een poosje lam gelegd. Sommige bedrijven moesten hun personeel naar huis sturen. Het is de derde keer in enkele weken tijd dat hetzelfde gebied getroffen wordt door een elektriciteitsstoring.

“Drie keer in korte tijd is wel veel voor een bedrijf”, zegt Guy Tollet van Plutex. Bij Plutex worden donsdekens gemaakt. “Tijdens de vorige elektriciteitspanne hadden we schade aan de reinigingsmachines omdat die op het moment van de panne aan het draaien waren. Ik heb toen klacht ingediend bij de distributeur en een schadevergoeding gevraagd. Maar in een brief, die ik daarop terug kreeg, lieten ze me laconiek weten dat ik geen aanspraak op een vergoeding kan maken. Deze keer heb ik onze twee arbeiders naar huis moeten sturen. Of ik opnieuw een schadevergoeding ga vragen? Ik denk het niet. Het vergt heel wat energie en een boel administratie, en ik weet wat ik mogelijk als antwoord krijg. Maar als er zich nog meer pannes zullen voordoen, zullen we het daar toch niet bij laten.”

Klacht

Bij ATS All Tank Solutions werden rond 13 uur zeven werknemers huiswaarts gestuurd. “We wisten dat de panne zo’n drie uur zou gaan duren. Ze hadden ons daarvan op de hoogte gebracht”, zegt Katrien Vanoevelen van het bedrijfje dat vooral mazouttanks fabriceert. “Het heeft dan ook geen zin om de mensen in het bedrijf te houden. We hebben onze zeven personeelsleden dan naar huis gestuurd. De vorige keren zijn we gespaard gebleven door de elektriciteitspanne. Maar het is natuurlijk niet leuk. Neen, we gaan geen klacht indienen of een schadevergoeding vragen. Dat zou ons te veel werk kosten. Maar als zich nog zulke euvels zouden voordoen, dan gaan we dat naar alle waarschijnlijkheid wel doen.”

Volgens Jos Liebens van Interelectra werd het probleem veroorzaakt door een ondergrondse kabelbreuk. “De vorige keer dachten we dat het probleem opgelost was, maar dat bleek niet het geval. Nu moet het euvel definitief van de baan zijn. Omdat er drie pannes in korte tijd waren, zullen we onderzoeken of de bedrijven recht hebben op een schadevergoeding. Daarover weten we maandag meer.”

Chris NELIS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer