Burchtruïne Pietersheim vanaf mei gerestaureerd

Als alles volgens planning verloopt, zijn de eerste bezoekers vanaf mei 2009 welkom in de gerestaureerde burchtruïne Pietersheim. De ruïne wordt één van de lokale poorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Volgens de projectnota uit 2005 zou de restauratie en ontsluiting van burchtruïne Pietersheim 6 jaar duren en 4,5 miljoen kosten. Vorige gemeenteraad noemde oppositieraadslid Leon Joosten (VB) de restauratiewerf “een hoop onkruid” en “een troosteloze aanblik”. Schepen Mark Curvers en afdelingshoofd vrije tijd Eric Eurlings gaven ter plekke een stand van zaken.Curvers: “Voor een gemeente van de grootte van Lanaken mag je de restauratie met herbestemming zonder meer een megaproject noemen. Als alles volgens planning verloopt, verwelkomen we in mei 2009 de eerste bezoekers.”

Loopbruggen

Volgens Eurlings ligt de restauratie op schema. “In de eerste fase hebben de werken aan de loopbruggen en aan de ruimten en weermuren rechts van de poorttoren vertraging opgelopen door onverwachte archeologische opzoekingswerken. Tijdens de restauratie heeft de site namelijk nog een en ander bloot gegeven, zoals de kelder onder de ophaalbrug en een waterput.”

Snelle subsidie

Curvers: “Omdat de Vlaamse overheid de subsidie sneller dan verwacht heeft toegezegd, zijn we na de bouwvakantie ook sneller met fase 2 kunnen starten.”

Volgens Eurlings heeft het schepencollege al groen licht gegeven aan de architect voor de plannen van fase 3: de inrichting van het binnenplein, een vast podium en de opwaardering van de restanten van de oorspronkelijke kasteelfase op het burchteiland.

Intussen is de poorttoren, die een panoramisch zicht geeft op het binnenplein en de omgeving, voor 90 procent af. Op de afwerking van de vloer na is de kapel klaar als tentoonstellingsruimte. De ruimten tussen de poorttoren en de kapel zijn in volle afwerking.

“Daarin komen de ontvangstbalie, een shop, sanitair en een expositieruimte. Links van de kapel is de ‘glazen kijkdoos’ voor 80 procent klaar. ”Die zal dienen voor educatieve activiteiten en ontvangsten. De betonnen brug over de gracht aan de voorkant is afgebroken. In de plaats komt een houten brug op pijlers van gelijmde stenen, daarvoor wordt momenteel de fundering gelegd.”

Sylvester HOUSEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer