8 maanden voor ‘klasseren’ van boetes van collega’s

De Tongerse strafrechter heeft een 52-jarige medewerker van het parket van de Ambiorixstad veroordeeld tot 8 maanden met volledig uitstel omdat hij enkele pv’s voor verkeersovertredingen foutief de vermelding ‘betaald’ of ‘geseponeerd’ meegaf. Volgens de veroordeelde deed hij dit slechts enkele keren, en alleen voor collega’s of mensen in geldnood.

De fraude kwam aan het licht tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een gelijkaardige zaak in Leuven. Een parketambtenaar daar zei dat hij iemand bij het Tongerse parket kende die “zaakjes voor hem kon regelen”. Als beloning zou de Leuvenaar dan op zijn beurt boetes doen verdwijnen. Volgens de man had hij al 1,5 jaar contact met de Tongenaar, en zou die een tiental keren zijn tussengekomen op zijn vraag. In een latere verklaring haalde hij zelfs aan dat de Tongenaar gedurende 1,5 jaar twee à drie keer per maand een boete liet vervallen.

Codes

De Tongerse parketmedewerker gaf de feiten toe. Via het computersysteem van het Tongerse parket voorzag hij bepaalde pv’s van codes waaruit moest blijken dat de zaak geseponeerd was, of dat de boete al was betaald. “Mogelijk maakte hij hiervoor misbruik van het paswoord van de systeembeheerder”, oppert het vonnis. “Het onderzoek maakt toch geen gewag van een eventuele samenwerking met andere bedienden.”

De Tongenaar verklaarde later slechts “een paar” keer te zijn tussengekomen in pv’s. Volgens hem gebeurde het “uitzonderlijk, alleen voor collega’s of personen in financiële moeilijkheden.”

Zelf zou hij niets aan de fraude hebben overgehouden.

“Het feit dat hij ‘uit menselijke overwegingen’ gehandeld zou hebben, doet geen afbreuk aan de ernst van de feiten”, meent de rechter. “De houding van de betichte heeft de reputatie van een correct functionerend justitie in hoge mate aangetast. Elk medewerker van justitie, ongeacht de hiërarchische functie, dient garant te staan voor een gerechtelijk apparaat dat voor iedereen op dezelfde wijze functioneert.”

Parket

De rechter veroordeelde de man tot een celstraf van acht maanden met volledig uitstel en ontzette hem - ook met volledig uitstel - voor vijf jaar uit een reeks burgerrechten. De veroordeelde werkt momenteel nog op het parket van Tongeren.

Peter COSTERMANS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer