Open monumenten...die nooit gebouwd werden.

Print
Open monumenten...die nooit gebouwd werden.

Open monumenten...die nooit gebouwd werden.

Maasmechelen - Het lokale Open Monumentendag Comité Maasmechelen gaat dit jaar weer eens de aparte toer op. Naast de klassieke begeleide bezoeken aan vier opengestelde monumenten, wordt dit jaar een tentoonstelling ingericht over grote gebouwen...die nooit gebouwd werden.

Apart is het in elk geval : ze richten, onder de titel "Wat zou indien ?" ook een tentoonstelling in over gebouwen...die nooit gebouwd werden. Het gaat hier om gebouwen die tussen 1920 en 1950 door de mijnmaatschappij Limburg Maas gepland werden.

De architecten in dienst van bouwheer Evence Coppée ontwierpen sportcomplexen, kerken, pleinen, zwembaden en andere gebouwen voor publieke functies. Plannen en tekeningen van gebouwen die enerzijds moesten bijdragen tot het prestige van de mijnmaatschappij en anderzijds voor een betere levenskwaliteit in de cité's moesten zorgen. Zodat hun arbeiders, bedienden en ingenieurs met hun ervaring en arbeidsinzet sterker aan het bedrijf gebonden werden.

Grote publieke gebouwen, pleinen, sportcomplexen, kerken e.d. waarvan de uitvoering of de afwerking (sommige gebouwen bleven in de ruwbouw steken) verhinderd werd o.a. ten gevolge van oorlogen, economische oorzaken (de beruchte kolencrisissen. Aan de hand van prachtige tekeningen in vogelperspectief, plannen, maquettes e.d. uit het archief van de Stichting Erfgoed Eisden, wordt een verrassend overzicht samengesteld zoals het nooit te zien was.

Er is zelfs een rechtstreeks verband met de Maasmechelse actualiteit: de gecontesteerde sluiting van het openlucht zwembad. Gepland en gebouwd door de mijnmaatschappij bleef het in de ruwbouwfase steken. Later werd de gemeente Eisden eigenaar van de binnen- en buitenbaden, kinder- en peuterbaden die in ruwbeton onafgewerkt waren blijven liggen. Na sloop van een groot gedeelte bleven enkel het buitenbad en het kinderbad behouden het werd afgewerkt en was tot deze zomer het openlucht zwembad van de gemeente Maasmechelen. Hoe echter het oorspronkelijke plan er uit zag, welke enorme accommodatie voorzien werd enz. wordt op deze tentoonstelling duidelijk.

Het enige publieke gebouw dat na de Tweede Wereldoorlog in de cité gebouwd werd staat nu weer ter discussie. Onafgewerkt deed het als regiegebouw dienst. Nu dreigt de sloop. De citébevolking hangt echter emotioneel, het was hun "gemeentehuis", sterk aan dit gebouw, de jeugdverenigingen huizen er nog enz. Hoe dit gebouw er had moeten uitzien, indien men het had afgewerkt, wordt op deze tentoonstelling ook duidelijk.

Zondag 14 september in de Gemeentelijke Kunstacademie van 10-18 u.

Auteur: Jan Kohlbacher

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio