België grote producent van synthetische drugs

Print
België grote producent van synthetische drugs

België grote producent van synthetische drugs

Op Nederland na is België de grootste producent van synthetische drugs als xtc en amfetamines. Twaalf procent van de wereldwijde productie van die middelen is afkomstig uit Belgische drugslabo's. Dat schrijft De Morgen, dat een rapport van de Verenigde Naties inkeek.

België lijkt aantrekkelijk te zijn als draaischijf en exportland vanwege zijn centrale ligging en havens. Daarom ook dat de cocaïnehandel zo welig tiert in ons land. De pillen uit België die onderschept werden waren niet enkel voor Europa bedoeld, maar ook voor Canada, Mexico, Australië en het Midden-Oosten.

Niet toevallig liggen 80 procent van de Belgische labo's in Antwerpen en Limburg, de provincies die aan Nederland grenzen. Nederland is immers met grote voorsprong de grootste producent van amfetamines en zeker van ecstacy. Nederland zou echter sinds 2001 zijn strijd tegen synthetische drugs hebben opgevoerd, waardoor een aantal netwerken de grens overstaken.

Farmaceutische industrie

Een andere verklaring voor het groot aantal drugsnetwerken is te vinden in de farmaceutische industrie die amfetamines produceert voor medische doeleinden. Dat meent veiligheidsexpert Brice De Ruyver.

De Ruyver zegt dat de bestrijding van synthetische drugs in ons land de laatste jaren een prioriteit is geworden, maar dat de hardnekkige plaag erg moeilijk te bestrijden is.