"Amerikaanse raids in Pakistan destabiliseren Pakistaans leger"

Print
"Amerikaanse raids in Pakistan destabiliseren Pakistaans leger"

Amerikaanse raids in Pakistan destabiliseren Pakistaans leger

Commandoacties van Amerikaanse troepen in de Pakistaanse grensgebieden met Afghanistan zijn contraproductief omdat ze voor verdeeldheid zorgen in het Pakistaanse leger. Dat staat in een vertrouwelijke waarschuwing die het Witte Huis vorige maand ontving van de National Intelligence Council, de denktank van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Een hoge vertegenwoordiger van de NIC maakte de waarschuwing twee à drie weken geleden mondeling over, bevestigt Philip Giraldi een voormalige antiterrorismespecialist van de CIA die goede contacten onderhoudt met de veiligheidsdiensten. Een tweede, anonieme, bron bevestigt dat het Witte Huis te horen kreeg dat Amerikaanse raids over een langere periode de eenheid van het Pakistaanse leger zouden kunnen bedreigen.

De waarschuwing van de NIC kwam net op het moment dat in Washington druk werd gediscuteerd over de wenselijkheid om Amerikaanse troepen te laten ingrijpen in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden, een Pakistaanse grensprovincie die de Taliban als uitvalsbasis gebruiken voor hun acties in Afghanistan. Op 3 september voerden commando’s uit de luchtmachtbasis van Bagram een aanval uit in Zuid-Waziristan, waarbij 20 mensen zouden zijn omgekomen, vooral burgers.

Waarschuwing

De Pakistaanse regering diende diplomatiek protest in tegen de operatie en het parlement veroordeelde het Amerikaanse optreden. Amerikaanse defensiespecialisten vrezen dat de raids de Taliban op langere termijn in de hand spelen bij hun pogingen om de regering in Islamabad te destabiliseren.

Volgens Patrick Lang, een voormalige inlichtingenofficier bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, hebben de inlichtingendiensten een “niet mis te verstane waarschuwing” gegeven. “Eigenlijk hebben ze gezegd: ‘Als jullie willen dat de Pakistaanse regering ten val komt, doe dan maar voort’”.

Loyauteit wankelt

De radicale moslimgroepen vechten in de grensprovincies tegen het Grenscorps, een lokaal gerekruteerde militie en het geregelde Pakistaanse leger. Het leger wees eerder een Amerikaans aanbod af om het grenscorps te trainen in antiguerrillatechnieken en hun hulp af te kopen met betalingen in baar geld.

De Amerikaanse specialisten stellen vast dat de loyauteit van het Grenscorps aan het wankelen is. Commando-operaties door VS-troepen zouden ervoor zorgen dat nog meer grenswachters de rangen van de Taliban vervoegen.

Bron: IPS