Sonck knalt Rode Duivels naar overwinning tegen Estland: 3-2

Print
Sonck knalt Rode Duivels naar overwinning tegen Estland: 3-2

Sonck knalt Rode Duivels naar overwinning tegen Estland: 3-2

Opluchting in Luik. Even leek België tegen Estland af te stevenen op een zoveelste valse start in een kwalificatiegroep voor een groot tornooi, maar uitgerekend Defour zorgde op zijn Sclessin een kwartier voor tijd voor de verlossende 2-1, waarna Sonck nog aandikte tot 3-1. Toch was het nog even bibberen, want in blessuretijd milderde Oper tot 3-2. Maar eind goed, al goed: België pakte de drie punten.

De wedstrijd luidde de start in van de kwalificatiecampagne van de Duivels voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Dembele werd niet fit bevonden. René Vandereycken verving hem in de kern door Axel witsel. Coach Tarmo Rüütli van Estland kon dan weer wél rekenen op Londak en Purje.

Na een aarzelend begin trokken de Belgen ten aanval. Het was echter moeilijk openingen vinden tegen een behoudend Estland. Het was een combinatie van 'thuisspelers' Witsel, die aan de aftrap verscheen omdat Dembélé niet voldoende wedstrijdfit bevonden was, en Fellaini die de handen een eerste keer op elkaar kreeg op Sclessin. De Estse doelman Londak moest zich vervolgens helemaal strekken om het strak schot van Sonck in hoekschop te werken.

Sonck

De Duivels namen de blauwe muur vervolgens van ver onder vuur. Vertonghen zag zijn poeier evenwel in de tribune belanden. Dan was die andere Ajacied Vermaelen wat beter geïnspireerd. Hij mikte recht op de doelman maar die moest de bal lossen. Een Estse verdediger kon ontzetten net voor Sonck kwam aangesneld.

Plots toch een tegenprik van de Balten. De opgekomen verdediger Bärengrub kopte de Estse hoekschop echter net over de kooi van Stijnen. Dat was voor de Belgen het teken om weer nadrukkelijker het Estse doel te gaan opzoeken. Schotjes van Witsel en Fellaini misten nog de nodige scherpte, maar kort voor de rust moest Sonck maar binnen duwen na goed voorbereidend werk van Witsel: 1-0. Meteen daarna had de spits van Club Brugge de score moeten verdubbelen maar hij kwam net te laat aangegleden op een voorzet van Defour en besloot over het Estse doel.

Douche

Na de koffie kwamen de Belgen te mak uit de kleedkamer en dat werd al snel afgestraft. Een mislukt schot belandde bij Zenjov en die kon de bal simpel voorbij Stijnen trappen: 1-1. Een serieuze kaakslag voor de Belgen die tot dan toe amper in de problemen waren gekomen. Het tempo werd terstond opgevoerd en dat leverde meteen enkele corners op, maar de Duivels speelden nu met stress en dat kwam de combinaties niet ten goede.

Estland kreeg zowaar een grote kans om voor te komen maar Lindpere stuitte op een goed uitgekomen Stijnen. Voor de Belgen kreeg Sonck nog een goede mogelijkheid maar hij besloot net naast. Ook Mirallas kreeg nog een kans, maar hij twijfelde te lang waardoor de Estse keeper zijn hoek goed kon verkleinen. In het slotkwartier konden de Duivels het tij toch nog keren dankzij doelpunten van Defour (2-1) en Sonck (3-1). Toch was het nog even bibberen, want in de 92ste minuut scoorde Oper nog een tweede bezoekende treffer: 3-2.

De kleine overwinning tegen Estland is een opsteker voor de nationale ploeg in het algemeen en bondscoach Vandereycken in het bijzonder, maar vraagt om bevestiging komende woensdag in Turkije. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan tegen de halve finalist van het voorbije EK. Morgen vliegen de Rode Duivels naar de Bosporus.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter: Dean (GB).
BELGIË: Stijnen, Kompany, Van Buyten, Simons, Vermaelen (70' Van Damme), Defour, Fellaini, Vertonghen, Witsel, Sonck (92' Huysegems), Mirallas (76' De Sutter).
ESTLAND: Londak, Jääger, Bärengrub, Piiroja (44' Stepanov), Kruglov, Lindpere, Kink (78' Puri), Dmitrijev, Klavan, Oper, Zenjov (60' Vunk).
Doelpunten: 39' Sonck 1-0, 57' Zenjov 1-1, 75' Defour 2-1, 80' Sonck 3-1, 92' Oper 3-2.
Gele kaarten: Puri.