Crisiscentrum: "Bladgroenten en fruit uit Fleurus in orde"

Omwonenden van het bedrijf IRE in Fleurus (Henegouwen) mogen opnieuw bladgroenten en fruit uit hun tuin gebruiken. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken raadde dat eind augustus af na een lozing van radioactief jodium.

wverhaert

Het nucleair noodplan blijft wel geactiveerd, zij het op een lager niveau. Sinds donderdag 28 augustus bevonden we ons in fase U2, wat toeliet om maatregelen te nemen voor de voedselketen. Vandaag wordt afgeschaald tot U1, waardoor betrokken diensten en personen stand-by blijven.

Metingen

"De voorzorgsmaatregelen worden vanaf 6 september ook opgeheven in de veiligheidszone van 3 kilometer rond het Instituut voor Radio-Elementen (IRE)", luidt het in een persverklaring. "De inwoners van die zone kunnen dus opnieuw de bladgroenten en het fruit uit hun tuin consumeren. Metingen in stalen van bladgroenten, fruit, gras, melk, lucht en water tonen aan dat de waarden systematisch onder de limieten blijven."

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseerde samen met de burgemeester een onderzoek van de schildklier bij inwoners van Lambusart die dat wensten. In totaal werden 1320 personen onderzocht. Alle resultaten waren negatief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer