"Alleen winst is goed genoeg"

René Vandereycken start zaterdagavond in Luik zijn tweede kwalificatiecampagne, nu richting WK in Zuid-Afrika, als Belgisch bondscoach. Vandereycken wil deze keer beter doen de eerste campagne. Een valse start zaterdag tegen Estland moeten de Rode Duivels dan ten allen prijze vermijden.

fbaeten

De eerste wedstrijd is altijd belangrijk, dat is gebleken uit de vorige campagnes. Is de sfeer nu anders dan voor de match tegen Kazachstan twee jaar geleden?

“Oh, ik herinner me zelfs niet wie er toen allemaal in de selectie zat. Ik weet nog wel dat we toen heel veel pech gehad hebben. Op het moment dat Kompany wilde scoren, viel hij geblesseerd uit. Je kan de wedstrijd van toen en die van zaterdag onmogelijk vergelijken. Omdat er veel veranderd is de voorbije jaren. Niet wat het resultaat betreft, dat is echter normaal als je vooruitgang wil boeken. Maar niet iedereen wil dat zien.”

Kan je dan begrijpen dat er nu meer kritiek zal zijn als de resultaten uitblijven?

“Nóg meer kritiek? Alles is mogelijk natuurlijk. Wij verwachten zelf meer dan toen, want de spelers hebben meer ervaring opgedaan. Maar een evolutieproces houdt nooit op. Over twee jaar zullen we nóg sterker zijn, hopelijk kunnen we dat tonen op het WK.”

Voel je dat de spelers er nu ook meer in geloven omdat ze verder staan?

“Ja, omdat ze ook merken dat we op een degelijke manier werken bij de nationale ploeg. Als het hier op niks zou trekken, zou de motivatie niet zo groot blijven. Het geloof is er wel degelijk. Sommigen beseffen ook dat dit waarschijnlijk hun laatste kans is om een WK te spelen. De jongeren die de Spelen hebben meegemaakt, willen opnieuw zo een groot tornooi meemaken.”

Is een 0-0-gelijkspel zaterdag een ontgoocheling?

“Zeker en vast. Alleen winst is goed genoeg om te kunnen concurreren met Turkije en Spanje.”