“Kwaliteit is ons doel”

“Hamont-Achel heeft de ambitie om dé kwaliteitsstad van Noord-Limburg te worden”, zo onderstreepte burgemeester Theo Schuurmans vrijdag tijdens de voorstelling van wat vlotte jongens graag citymarketing noemen.

Deze langetermijnvisie voor Hamont-Achel richt zich op drie thematische speerpunten: levenskwaliteit, erfgoed/architectuur, en (milieu)bewust ondernemen.

“Hamont-Achel heeft het voorbije jaar nagedacht over haar toekomst”, legt Schuurmans uit. “We hebben daarvoor een beroep gedaan op het gespecialiseerde bureau Nelson. Er is geluisterd naar wat eigen bewoners en buitenstaanders goed en minder goed vinden aan ons stadje. Dat heeft geleid tot het citymarketingplan 2008 waarmee we de stad op de kaart van de Benelux willen zetten. We zijn van de bestaande kwaliteiten vertrokken: de groene rustige omgeving, het historisch erfgoed, het rijke verenigingsleven, de 107 hectare industrie, de 90 bedden bij toeristische verblijfsvoorzieningen, enz”

Drie speerpunten – telkens begeleid door een leuze - komen in het citymarketingplan aan bod.

• Bipool van levenskwaliteit: “We willen de leefomgeving van zowel Hamont als Achel verbeteren door de levenskwaliteit op te trekken en nieuwe impulsen te geven met projecten als het opwaarderen van de stationsomgeving, het verder ontwikkelen van de zorgcluster met zorghotel, onderzoek naar een vierde fase van de serviceflats... Einddoel is een bipool met één hart.”

• Streling voor het oog: “De combinatie van historisch erfgoed met moderne architectuur moet ervoor zorgen dat Hamont-Achel visueel aantrekkelijk wordt”, vertelt Theo Schuurmans. “Ik denk aan initiatieven als het aankleden met groen, straatmeubilair en sfeerverlichting. Maar bijvoorbeeld ook de aankoop van patrimonium zoals de cinema Walburg en het Ursulinenklooster. Voor de twee zijn de onderhandelingen bezig.”

•(Milieu)bewust ondernemen: “We willen de diensten- en kenniseconomie ontwikkelen, zonder de plaatselijke handel uit het oog te verliezen. Op dat vlak verwachten we veel van onze ligging, op 25 km van Eindhoven met haar kennisgerelateerde economie en op enkele kilometers van zakenluchthaven van Cranendonck. We rekenen ook op stimuli van LRM.” Concrete plannen? “De bedoeling is om een zoekzone voor ‘Clean Technology’ te ontwikkelen. We willen ook de samenwerkingsmogelijkheden met onder meer buurgemeente Cranendonck in kaart brengen en de handel herwaarderen.”

JRD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer