Oud-wielrenner Lotz voor rechter wegens bezit epo

De Tongerse procureur heeft gisteren een celstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 16.500 euro gevorderd tegen oud-profwielrenner Marc Lotz.

De toenmalige renner van Quick.Step werd in 2005 betrapt op epo-bezit. “Ik wist dat het als wielrenner verboden was, maar had niet gedacht dat het zo vergaande gevolgen zou hebben”, sprak Lotz gisteren de rechter toe.

De Nederlandse wielrenner Marc Lotz was zich in de lente van 2005 aan het voorbereiden op een selectie voor de Tour toen hij tegen de lamp liep. Het gerechtelijk onderzoek naar een verdeler van anabole steroïden bracht de speurders via enkele omwegen ook tot bij Lotz. De Quick.Stepper bekende meteen en verdween na een schorsing van twee jaar uit het wielrennen. De zaak bracht hem gisteren ook voor de Tongerse correctionele rechtbank, samen met zijn toenmalige onderbuur uit Lanaken en een Maastrichtenaar die op grote schaal anabolica verdeelde in het fitnessmilieu.

Lotz moest zich in de rechtbank verdedigen tegen de aanklacht in het bezit te zijn van verboden middelen zoals epo en groeihormonen. “Ik ben in de zaak gerold via mijn onderbuur, die anabolica aankocht van de Maastrichtenaar”, vertelde Lotz aan de rechter. “De Maastrichtenaar stelde mij voor om een kuur voor mij uit te werken, maar ik wilde geen gevaarlijke producten gebruiken. Anabolica weigerde ik, omdat het te lang opspoorbaar is. Groeihormoon ook, omdat gebruik daarvan een risico op kanker inhoudt.”

Lotz bekende wel dat hij in die periode epo had gebruikt. Die kocht hij in een apotheek in Aken. Of epo-gebruik niet gewoon heel gebruikelijk was in het wielermilieu, vroeg de rechter langs zijn neus weg. “Dat is een heel delicaat onderwerp”, vond Lotz. “Ik kreeg nooit verboden producten in clubverband. Het gaat zo: soms zie je in het peloton iemand naast je fietsen die wat harder lijkt te trappen. Een paar jaar kan je daaraan weerstaan, maar dan wordt het moeilijk.”

De procureur vorderde tegen hem de minimumstraf van zes maanden cel, eventueel met uitstel, en een geldboete van 16.500 euro. “In feite ben ik door de schorsing al gestraft”, zo verdedigde Marc Lotz zichzelf, zonder een beroep te doen op een advocaat. “Ik verdiende toen 200.000 euro per jaar, nu als wiskundeleraar is het heel wat minder. Ik zou niet naar de cel willen, omdat ik een voorbeeldfunctie heb als wiskundeleraar.”

Tegen de Maastrichtenaar, die op grote schaal anabolica verdeelde, vorderde de procureur een celstraf van vier jaar en een geldboete van 275.000 euro. De rechter doet uitspraak in het dossier op vrijdag 3 oktober.

Peter COSTERMANS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer