Forse groei UHasselt en PHL

Studeren in Limburg blijkt in trek. Na de KHLIm, kunnen nu ook zowel de Universiteit Hasselt als de Provinciale Hogeschool Limburg erg hoge cijfers voorleggen voor het nieuwe academiejaar.

UHasselt telt maar liefst 50 procent meer 18-jarigen. Ook zonder hun nieuwe richting rechten stijgen ze met 13 procent. Ook de PHL noteert 13 procent meer nieuwe eerstejaars.

UHasselt heeft het grootste deel van haar succes te danken aan de nieuwe richting rechten. Die trekt maar liefst 227 studenten aan, waarvan 189 18-jarigen. Maar ook zonder rechten scoren ze 13 procent hoger. “We zijn ook blij dat Toegepaste Economische Wetenschappen met 23 procent stijgt”, zegt rector Luc De Schepper. “Ook de exacte wetenschappen doen het zeer goed, daar noteren we 25 procent meer 18-jarigen. Wat ons wel zorgen baart, is informatica: min 25 procent.”

Xios Hogeschool Limburg blijft dit jaar naar eigen zeggen stabiel qua eerstejaars, voor de rest doet iedereen het goed: plus 13 procent voor PHL, plus 15 procent voor KHLim, plus 50 procent voor UHasselt. Maar kan dat wel? Het aantal 18-jarigen is in elk geval maar een beetje gestegen: in 2006 hadden we 9.632 18-jarigen, in 2007 9.682 en in 2008 10.041. “Wij geven alleen studenten die zich voor de eerste keer inschrijven”, zegt De Schepper. “Ik denk dat bepaalde scholen alle eerstejaars geven en dat daar de verwarring in zit.”

Kinesisten

“Hogescholen tellen altijd alle nieuwe eerstejaars, dus ook studenten die van de universiteit komen”, legt Ben Lambrechts van de PHL uit. “Want alle hogescholen hebben uiteraard veel van die studenten. Vorig jaar zijn we met 16 procent gestegen, dit jaar is dat met 13 procent.” Ook de PHL heeft een nieuwe opleiding: PHL Music. Van de 250 die zich hebben aangeboden, zijn er 65 geselecteerd.

“Maar ook zonder die nieuwe opleiding stijgen we met 10 procent. De stijging is het spectaculairst in de academische opleiding kinesitherapie, daar tellen we dubbel zoveel studenten. We hebben in die opleiding veel geïnvesteerd en dat werpt allemaal zijn vruchten af. Ook bij ons zijn de leraars in trek: plus 60 procent. Net als de professionele bachelor informatica: plus 20 procent.”

Hoe komt het dat informatica hier wel en aan de universiteit niet aanslaat? “Misschien begint het zalmprincipe inderdaad te werken. Jongeren weten dat ze met een professionele bachelor kunnen beginnen en zo via schakelprogramma’s kunnen opklimmen. Bovendien is dit een knelpuntberoep en weten ze dat er hen mooie jobs wachten. Na drie jaar kunnen ze al aan de slag.”

Liliana CASAGRANDE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer