Nachtploeg moet weg bij GM, nieuwe productie uitgesteld

De directie van General Motors in Antwerpen wil tegen november 2009 de nachtploeg van het bedrijf reduceren van 570 naar 116 man. Dat voorstel legde ze deze week voor. De vakbonden reageren afwijzend tot afwachtend. Tegelijk raakt bekend dat GM in Europa 400 miljoen wil besparen, ook in Antwerpen. In het kader daarvan zou de productie van de nieuwe SUV's in 2011 zeker met enkele maanden vertraagd worden.

wverhaert

Volgens de Antwerpse Opel-directie moet het bedrijf zich aanpassen aan de dalende verkooptrend in Europa. De voorbije weken werd al onderhandeld over tien dagen werkloosheid dit jaar. Dat zouden er inmiddels al minstens 12 en mogelijk 14 worden en in 2009 en 2010 zelfs 30 tot 45 per jaar.

In die omstandigheden wil de directie de nachtploeg met 454 man afslanken. Die zouden wellicht herplaatst worden door 'insourcing'. Het ABVV zegt vlakaf 'onmogelijk', het ACV zegt garanties te eisen inzake de inkomens.

De directie bevestigt dat er een voorstel op tafel ligt "om de nachtploeg te reduceren maar niet af te schaffen zodat bij stijgende volumes de ploeg opnieuw aangepast kan worden".

PVb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer