Lanjri wil parlementair debat over opvang asielzoekers

De Antwerpse senatrice Nahima Lanjri (CD&V) wil dringend een parlementair debat over de wet die de opvang van asielzoekers regelt. Ze vroeg vrijdag aan minister van Integratie Marie Arena (PS) waar het verplichte evaluatierapport van de wet blijft. Dat moest tegen 1 juni 2008 klaar zijn, maar het laat op zich wachten.

wverhaert

Momenteel hebben de open asielcentra 15.869 plaatsen en daarin verblijven 15.066 personen. De centra zitten vol. En toch is het aantal asielzoekers gedaald van 42.691 in 2000 naar 11.115 in 2007.

Lanjri heeft bij herhaling gewaarschuwd dat de centra vol zouden lopen. “Door de nieuwe wet voor de opvang van asielzoekers krijgen die sinds 1 juni 2007 geen financiële steun meer tot ze erkend zijn. Dat is een goede zaak. Maar door die wet blijven de asielzoekers nu langer in de centra dan vroeger en daardoor geraken die sneller vol. Men had 2.000 extra plaatsen moeten creëren, maar deed het niet.”

31 procent uitgeprocedeerden

Lanjri vindt ook dat de Raad van State veel te lang doet over de afhandeling van dossiers van uitgeprocedeerde asielzoekers. Die zijn illegaal in het land. “Op regeringsniveau onderhandelen wij nu over een protocol, waardoor de politie hen uit de centra zou mogen verwijderen”. Want nu gebeurt dat niet en deze uitgeprocedeerden staan voor 31 procent van alle bewoners van de centra.

“De open centra moeten bij voorrang gebruikt worden voor de échte asielzoekers, die momenteel slechts 44% van de bewoners vormen. Asielzoekers die afgewezen zijn (31%) of die erkend zijn (7%) moeten uit de centra weg”, zegt de senatrice.

Lees meer over het probleem van de overvolle asielcentra op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer