Heusden drinkt binnenkort weer van eigen water

Dit jaar nog zullen de inwoners van Heusden opnieuw drinkwater krijgen uit de eigen watertoren aan de Galgenberg. Die werd enkele jaren geleden voor veel geld door het vorige gemeentebestuur verkocht aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW).

“Het water van Heusden is zuiverder en smaakt beter”, zegt schepen Mario Borremans. Het water dat ze op dit moment drinken komt uit Eisden.

“Het heeft iets langer geduurd dan gepland want de investering viel wat tegen voor de VMW”, zegt schepen Mario Borremans (CD&V-Plus). “Ze hebben volgens de huidige reglementering een nieuwe installatie geplaatst voor het behandelen van het grondwater. Technisch bestaat zo een installatie uit een beluchtingsysteem met open zandfilters die zorgen voor de verwijdering van ijzer en ammonium uit het opgepompte water. Na die behandeling wordt het water gepompt naar de watertoren op de Galgenberg. Zodra de behandelingsinstallatie goed werkt - de filters moeten eerst rijpen - zullen de klanten die vroeger water kregen van het gemeentelijk drinkwaterbedrijf, weer drinkwater krijgen uit Heusden zelf.”

Zolder

Het gaat enkel om inwoners uit Heusden. Is er onvoldoende water om bijvoorbeeld ook Zolder te bevoorraden? Borremans: “We hebben die vraag ook gesteld aan VMW maar dat gaat gepaard met grote investeringen. Ze zijn wel bereid om eventueel te onderzoeken om het gebied uit te breiden naar Zolder, maar dat is toekomstmuziek. Voorlopig zal Zolder dus nog water uit Eisden blijven krijgen. Omdat de omschakeling voor Heusden gepaard kan gaan met wat troebel water wordt er in vier fasen gewerkt. De eerste groep tussen de Koerselsebaan, Kerkenblookstraat, Kapelstraat en Everselsekiezel krijgt er al half september mee te maken. In totaal zal de omschakeling elf weken duren. Alle betrokken huisgezinnen worden natuurlijk wel nog persoonlijk via een brief verwittigd van het exacte tijdstip. Waarom het belangrijk is dat Heusden weer water van de Galgenberg krijgt? “Dat moet u maar eens aan de inwoners vragen. Het water is veel zuiverder en smaakt veel beter.“ Heusden kreeg ook enkele jaren water uit Eisden, mensen klaagden over de kwaliteit van dat water.

Bert HOUBRECHTS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio