Illustere Belgische sporthelden: van seksfilm tot smokkel

Print
Illustere Belgische sporthelden: van seksfilm tot smokkel

Illustere Belgische sporthelden: van seksfilm tot smokkel

Gilbert Bodart is lang niet de eerste Belgische sportheld die in opspraak komt of te maken krijgt met het gerecht. Een overzicht van enkele illustere voorgangers.

Seksfilm

Wielerlegende Rik Van Steenbergen kwam na zijn lange carrière in moeilijkheden door gokken. Om zijn schulden af te betalen, werd hij in 1969 ’gedwongen’ mee te spelen in de seksfilm Pandore van de Antwerpenaar Guy J. Nys. Hij speelde de mannelijke hoofdrol naast Diane Dee, de vrouw van de regisseur.

Ontvoering

Naast al zijn dopingperikelen werd wielrenner Frank Vandenbroucke vorig jaar beschuldigd van ontvoering van een minderjarige.

Hij werd ook in een psychiatrisch centrum opgenomen. In 2004 had hij geprobeerd zelfmoord te plegen. Eerder dit jaar raakte bekend dat hij voor eigen gebruik cocaïne had gekocht.

Drugs en diefstal

Voormalig Beerschotvoetballer Dirk Goossens werd door de rechtbank van Antwerpen in 1994 bij verstek tot vijf jaar en vier maanden cel veroordeeld wegens zijn rol in de ’bende-Goossens’. De 44 verdachten hielden zich sinds 1989 bezig met drugsverkoop en het stelen van luxewagens.

Goossens was eerder al veroordeeld wegens drugs, diefstal, oplichting, afpersing en inbreuken op de wet op de kansspelen. In januari 1996 werd hij opgepakt op het eiland Gran Canaria, maar Spanje weigerde hem uit te leveren. Uiteindelijk kwam hij zelf naar België, gaf zich aan en zat twee van zijn vijf jaar cel uit.

Smokkel

Voormalig Antwerpdoelman Ratko Svilar botste enkele keren met de wet. In december 2001 zat hij in de cel voor een grootscheepse smokkel van sigaretten. Eerder was hij al opgepakt wegens smokkel van lederwaren.

Eind 2007 werd hij op de E17 in Kruibeke gevat toen hij granieten platen uit een Bosnische vrachtwagen in zijn auto overlaadde. Omdat hij invoerrechten, btw en accijnzen ontdook, kreeg hij een fikse boete.

Zangvogels

Jean-Marie Abeels, oud-voetballer van Waregem en Germinal Ekeren, werd in 2004 twee keer opgepakt wegens het illegaal vangen en smokkelen van zangvogels. Hij riskeerde drie jaar cel en 25.000 euro boete, maar ontsnapte aan een veroordeling.

Afpersing

Bokser Ismaïl Abdoul werd in maart 2007 door het Gentse hof van beroep tot 3,5 jaar cel veroordeeld wegens oplichting en afpersing. In eerste aanleg had hij 350 uur werkstraf gekregen. In december kreeg hij een bijkomend jaar cel omdat hij in 2005 op vraag van een bevriend koppel een man had laten afranselen door een knokploeg.

Aan de grond

Tegen Danny Boffin, oud-voetballer van Anderlecht, Metz en Sint- Truiden, werd in 2005 een gerechtelijk onderzoek gestart omdat hij een Mercedes had verkocht waarop nog een financiering liep. Boffin zat na zijn echtscheiding en foute investeringen aan de grond. In 2007 kreeg hij opschorting van straf.