Kortessem heeft eigen bier

Jules Boes en Marina Grosemans van de sporthalcafetaria en het Boesc@fé in Kortessem hebben hun eigen BoesBier voorgesteld. Het is een geel, licht amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 6,5 graden. Boes en Grosemans vieren op 14 en 15 augustus 25 jaar horeca: 21 jaar uitbating van het cafetaria de Sporthal en 4 jaar Boesc@fé. Dat horecajubileum willen ze kracht bijzetten met het BoesBier.

Het eerste bier dat Kortessem rijk is, wordt geschonken in aardepotten van 33 cl, een halve en een hele liter. De potten werden op ambachtelijke wijze gedraaid en gebakken door de pottenbakkers van het Kortessems volwassenatelier. Deze bekers verwijzen naar een gebruik uit de zestiende eeuw toen telkens hard werd geklonken bij het uitbrengen van een heildronk. Het Boesc@fé is zoals bekend gehuisvest in het voormalige ‘Kanunnikkenhuis’ van het Kortessems kapittel en dateert uit de zestiende eeuw. Het etiket van het flesje van 33 cl is ontworpen door plaatselijk graficus Kurt Groenendaels.

Jules en Marina: “Dit bier is een eerbetoon aan de sportclubs, verenigingen en vriendenclubs, die ons de afgelopen 25 jaar trouw bleven. We denken hierbij in het bijzonder aan de vriendenclubs ‘De Vadsige Kotshovenaren’ en de ‘Kornuiten’. Wij hebben het gerstenat, op voorstel van de ‘Limburgse Biervrienden’, laten aanmaken door een ambachtelijke familiebrouwerij. Voorlopig werd er 1.000 liter gebrouwen. De prijs ligt nog niet helemaal vast, maar er zullen alleszins voor toeristen ook flesjes van 33 cl verkocht worden in geschenkverpakking. De Confrèrie van het Kortessems Fruit en haar Gastronomie hebben alvast beloofd om het eerste Kortessems bier mee te promoten.”

Op 14 en 15 augustus, tijdens de jubileumdagen wordt het bier - sprankelend fris met een stevige nadronk - voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek.

FrCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio