Australië heropent 7.000 dossiers na DNA-blunder

De Australische politie gaat 7.000 misdaaddossiers herbekijken, nadat een blunder met DNA-bewijs tot de vrijlating van een onterecht beschuldigde man leidde.

ghouben

Russell John Gesah werd in 1984 beschuldigd van de moord op een 35 jarige moeder en haar 9 jarig dochtertje. De politie in Melbourne heeft die aanklacht nu ingetrokken. "Het is natuurlijk een beschamende vertoning, we zouden liever niet in deze positie zijn," zei een politie-ambtenaar donderdag in de Australische media.

DNA is uniek. De kans om op een identiek DNA-profiel te botsen in de mensheid bedraagt één op 7 miljard en mogelijk is de kans nog kleiner. Wanneer je DNA je indentificeert, hang je dus bij manier van spreken.

De blunder die bij John Gesah gebeurde is van een onthutsende eenvoud. Een DNA-staal van Gesah geraakte per ongeluk bij het genetisch meteriaal dat op de plaats van de moorden werd verzameld. Natuurlijk wees een vergelijking met 400.000 andere DNA-profielen in een Australische databank de arme John aan als dader. Maar zijn DNA kwam helemaal niet van misdaadplaats.

De politie gebruikt DNA nu sinds 20 jaar. Alle dossiers die met deze techniek zijn opgelost worden nu herbekeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer