Dertigste editie van Reggae Geel lokt recordopkomst

De Belse bossen in Geel kleurden afgelopen weekend groen-geel-rood van het volk. Reggae Geel vierde haar dertigste editie. Liefst 32.000 bezoekers doken op het verjaardagsfeestje op. Een bewijs dat de rastakleuren na drie decennia nog niet verbleken.

pirombouts

Reggae Geel profileert zich steeds meer als een familiefeest. Over de weide kuierden veel gezinnetjes. Zaterdagmiddag streek een circus neer. De zotte bende van Circus Rastalini bekoorde heel wat jonge bezoekers. Toch blijft muziek de ruggengraat van het festival. Op dit jubileum wilden de organisatoren een muzikaal feestmaal serveren.

Omar Perry

Het publiek kreeg in de vooravond al een eerste topper voorgeschoteld. Omar Perry, zoon van reggaevader Lee Scratch Perry, bewijst dat de appel niet ver van de boom valt. Zoonlief is misschien minder excentriek dan Omar senior, maar zijn set bracht het publiek een eerste keer in trance.

Horace Andy plaatste een diamant op de verjaardagskroon van Reggae Geel. We beseffen nu drommels goed waarom de heren van Massive Attack zo vaak bij deze onversneden rootszanger aanklopten. Afsluiter Alpha Blondy was een lekker dessert, maar het beste hadden we toen al achter de kiezen.

Organisator Kris Eelen is een tevreden man. “Deze editie is een hoogtepunt. 12.000 mensen op vrijdag, en zaterdag 20.000, alstublieft! Ik ben blij dat er een jonge enthousiaste generatie klaarstaat. Geleidelijk wil ik de fakkel doorgeven. Met trots blik ik terug op de voorbije dertig jaar. We trokken reggae mee uit het slijk. Dat mag je letterlijk nemen als je onze weergeschiedenis kent”, grijnst Eelen.

Complete chaos

De exodus van de rasta’s zaterdagnacht verliep minder vlot. Geel en omgeving raakten verstrikt in een urenlange verkeersknoop. “We worden stilaan slachtoffer van ons eigen succes”, bekent Eelen. “De kleine wegen in Geel blijven wat ze zijn. Dus zowel de in- als uittocht verliepen heel moeizaam.”

Enkele koeien kozen het hazenpad en braken uit hun wei. Maar de complete chaos kon met terugwerkende kracht niet verhinderen dat Reggae Geel 2008 een aflevering was om in te lijsten.

Stefan LAENEN

Meer over Reggae Geel